Az idegenforgalom fény- és árnyoldalai 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Az idegenforgalom fény- és árnyoldalai 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Szélyes Miklós dr.
jegyző
Siófok

Az elmúlt néhány évben Siófok idegenforgalmi kínálata lényegesen megváltozott.

 


A város vezetésével összefogva a wellness és konferenciaturizmus magas színvonalú kiszolgálását tűzte ki céljául több helyi szálloda. Közös erényük, hogy európai szintű szolgáltatásaikat egyéni, kreatív megoldásokkal kínálják. A program sikeres elindítását a Széchenyi-terv támogatta és az egyéni tőke bevonásával több milliárdos fejlesztések valósultak meg. Mára kilenc négycsillagos szálloda várja Siófokon a vendégeket. Szerencsére a beruházási kedv nem torpant meg. A tízedik szálloda megépítését a FADESA Hungária Zrt. tervezi az Ezüstparton. Három nagy siófoki beruházásról döntött az SCD Holding is. Már átadták a modern apartman házukat, majd teljesen átalakítják az aranyparti és a sóstói kempingeket.
Természetesen az önkormányzat sem maradt tétlenül. Kiugró volt a 2006-os év, amikor négy idegenforgalomhoz kapcsolódó beruházás valósult meg: a 4,6 hektáros Jókai park, hazánk egyik legnagyobb angolparkjának rehabilitációja, a Fő tér átalakítása, 15 kilométer hosszú kerékpárút megépítése a Sió-csatorna partján és a római kor hangulatát idéző, egész évben működő Galerius fürdő elkészítése. Az elvégzett munka nem volt eredménytelen.
Ennek köszönhetően ma már nemcsak nyári, hanem szinte egész éves szezonról beszélhetünk Siófokon. A beruházásoknak és az adóhivatalunk hatékony munkájának köszönhetően jelentősen megnőtt a regisztrált vendégéjszakák száma. Ez tavaly elkerülte az egymilliót. Összes vendégéjszakák száma: 2004-ben, 591 102, 2005-ben 789 483, 2006-ban 872 107, 2007-ben 1 007 410. Az idei év első hónapjának adatai 30 százalékos növekedést mutatnak az előző évhez képest. A sikerek mellett szólni kell a város üzemeltetésében megjelenő terhekről és gondokról. Siófok megyeszékhelyekhez hasonló infrastruktúrával (út, járda közvilágítás) rendelkezik. Ezek fejlesztése, felújítása és az év 365 napján való működtetése igen komoly költségvetési forrást és mindennapos munkát jelentenek.
Sajnos, sok ideérkező vendégben nincs meg a jogkövető magatartás. A helyi rendelet megszegése, a közterületeken való rongálások a nyári szezonban megszaporodnak. A megengedett zajszint túllépése miatt 2007-ben a közterület-felügyelet 35 szabálysértési eljárást folytatott le a kirótt bírság több mint 300 ezer forint volt. Igen komoly anyagi terhet ró a városra a közterületeken okozott kár, illetve annak helyreállítása. Tavaly az okozott kár értéke megközelítette a 6 millió forintot. Ezek típusai különbözőek: köztéri szobor és ivókút megrongálása, útjelző táblák kitörése, szemétgyűjtő edények bedobálása a Sió-csatornába.
Értékben a legnagyobb kár – 2,3 millió – a parkjainkban volt. Több helyen megrongálták az automata öntözőberendezést, összetörték a játszóterek kerítéseit, pihenőpadokat szedtek fel. Sajnos, megtérülés az esetek többségében nincs, mivel a tettesek ismeretlenek és a rendőrség egy idő után lezárja a feljelentésünkre indult nyomozást.
Összességében megállapíthatjuk: igaz, folyamatosan nő a vendégéjszakák száma, s az adóbevételek, de sajnos egyre emelkedik az okozott károk helyreállítási költsége is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu