Az információ igénye 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Az információ igénye 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szinay József dr.
jegyző
Göd

VÁLASZTÁSI TAPASZTALATOK GÖDÖN
KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A PÁRTOK, JELÖLTEK ÉS ÉRDEKLŐDŐK INFORMÁCIÓ IGÉNYÉNEK KIELÉGÍTÉSÉRE

 

Göd 15000 lakosú kisváros Budapesttől 20 km-re amely magát a Dunakanyar balparti kapujának nevezi. A választópolgárok száma mintegy 12000 fő, így tíz egyéni választókerület található tizenegy szavazókörrel.
Az urnák nyitásától a zárásáig illetve a szavazatszámlálásig azt gondolom, minden tökéletesen úgy zajlik, mint bárhol máshol az országban. A szavazatok számlálásának megkezdése után lassan elkezdenek érkezni a hivatalba az elkészült jegyzőkönyvekkel a bizottságok, gyakran 8-10 taggal, az izgalom egyre fokozódik Gödre egyébként jellemző a nagy párt aktivitás a bizottsági tagok delegálása tekintetében.
Azt gondolom, könnyen el lehet képzelni, mekkora tumultus alakulhat ki amikor több mint száz „holtfáradt” ember órákon át várja, hogy mind számszakilag, mind jogilag átvételre kerüljön a jegyzőkönyv. Mindezt még tetézi, hogy 9 óra felé megjelennek a pártok képviselői, a jelöltek és érdeklődők, kielégíteni jogos információ éhségüket. Nos ezen a helyzeten sokáig nem tudtunk úrrá lenné, mígnem 1997-ben testvérvárosi kapcsolatok révén alkalmam volt a franciaországi Marignaneban részt venni egy tapasztalatcserén, illetve a választás napi teendőket tanulmányozni. Ebből számomra a legizgalmasabb a következő volt.
Urnazárás után elkezdtek az információk érkezni a Polgármesteri Hivatalba, ezt megfelelő technika útján a művelődési központ színháztermében egy hatalmas kivetítőn informatikai eszközökkel ábrázolták. Szavazókörönként megjelentek a jelöltek fényképei és grafikonok mozgásával ábrázolták a szavazatok számának változását valahogy úgy, mint a televízió választási műsoraiban. Nagyméretű falra ragasztott posztereken jelölték az adott szavazókörben jelöltként indultakra leadott szavazatokat, percről-percre lehetett követni az eseményeket. Ebbe a helyiségbe bárki – pártok, jelöltek, érdeklődők – beléphettek és figyelhették az eredmények alakulását. A nagyszámú érdeklődő vérmérsékletének megfelelően fejezte ki véleményét az eredmények alakulásáról.
Mindezt próbáltam Gödre adaptálni szerényebb technikai módszerekkel, de hasonló céllal. A projektoros kivetítés módszerét a polgármester választásra alkalmaztuk. Minden jelölttől fényképet kértünk, amelyet digitalizáltunk és egy laptop segítségével grafikusan ábrázoltuk a szavazatok számának változását. Ezt a kivetítőt a polgármesteri hivatal nagytermében helyeztük el, így gyakorlatilag az adatlapok beérkezése után az érdeklődők gyorsan értesültek a polgármester-választás, illetve a képviselő választás eredményeiről. A franciaországi gyakorlathoz hasonlóan az egyéni jelöltek szavazólapját A 2-es méretű kartonokra átmásoltuk és ezekre az adatlapok beérkezése után felvezettük a szavazatok számát. Bátran mondhatom, hogy ez a környéken egyedülálló megoldás elnyerte valamennyi párt, jelölt és érdeklődő választópolgár tetszését. Természetesen most is alkalmazni fogjuk ezt a módszert, de szeretnénk továbbfejleszteni úgy, hogy mind a helyi kábeltelevízióban, mind internetes honlapunkon az adatok feldolgozásával párhuzamosan, a hivatalos végeredmény előtt megjelenjenek ezek az adatok.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu