Bűnmegelőzés polgárőr segítséggel 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Bűnmegelőzés polgárőr segítséggel 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Tóbiás Ernőné címzetes főjegyző Gölle



A közbiztonság fenntartásáról való gondoskodás kötelező önkormányzati feladat. Talán leghatékonyabb formája a polgárőrség helyi szervezeteinek létrehozásában való közreműködés, működési feltételeinek támogatása.

 


A kis településeken rendőrt leginkább akkor látni, ha hívják őket. Akkor meg már általában késő.
Az 1100 lakosú Gölle 36 polgárőr 2007. évben, több mint 4.000 óra szolgálatot teljesített. Ez megfelel két főfoglalkozású rendőr munkaidejének. Nem azt mondom, hogy egyenértékű avval, de az elmúlt két év tapasztalata igen pozitív. Érezhetően visszaszorult a lopások és egyéb bűncselekmények száma. Segített ebben – mint bűnmegelőzési eszköz – már a polgárőrség működésének híre is, de betörést is hiúsítottak meg tettenéréssel.
Javuló biztonságérzet
A lakosság biztonságérzetének javulása is nyomon követhető. Személyesen ismerik a polgárőröket, ezért bíznak bennük. Mernek jelezni feléjük, akár tőlük kérve a közvetítést a rendőrség felé. Vezetőik révén a nap bármely szakában elérhetők.
Szinte valamennyi helyi rendezvényen képviselteti magát az egyesület. Vagy gondoskodnak a biztosításáról, vagy résztvevői, vagy szervezői azoknak. Jó kapcsolatot alakítottak ki a rendőrséggel, a környező települések polgárőr egyesületeivel, helyi civil szervezetekkel.
Tiszteletreméltó az idősebb egyesületi tagok lelkiismeretessége és a fiatalok lelkesedése. Egyikük olyannyira megszerette a közrendvédelmi tevékenységet, hogy élethivatásának is a rendvédelmet választotta.
Működésük költségeit a tagdíjból és persze nagyobb részt az önkormányzati támogatásból fedezik. Az önkormányzat látva az eredményes munkát, először a kötelező egyenruhát és felszerelést, majd pihenőhelyiséget, s ez évtől személygépkocsit is biztosít számukra.
Térfigyelő, fenntartásokkal
Sajnos egyre több kis település jellemzője az elöregedés. Ezzel együtt általában a szociális és közbiztonsági problémák is megjelennek. Itt polgárőrség felállítása, „hadra fogható” személyek hiányában, elképzelhetetlen. Mi marad hát? Ha sikerül valahonnét egy kis pénzt szerezni, a térfigyelő kamera felállítása, vagy hozzájárulás a felszereléséhez. Ennek bűnmegelőző erejével kapcsolatban már vannak fenntartásaim. A kamera viszonylag kis területet tud figyelni. Telepítési helye ismert, így kikerülhető. A készített felvétel felhasználhatósága korlátozott, illetve a személyiségi jogok védelmébe ütközik. Természetesen, jobb, mint ha semmi nem lenne. A község mindkét végén elhelyeztük a figyelem felhívó táblát. A nem tisztességes szándékkal bíró idegeneket ez óvatosságra inti. Tudvalévő azonban, hogy a leggyakoribb falusi bűncselekmények, a lopások, általában nem az utcán, hanem a kertek felől behatolva történnek.
Egy példa a kamera hasznosságának megítélésére: Történt, hogy egy idős hölgytől trükkös csalók pénzt loptak el. A térfigyelő kamera felvételén látható a sértett által is megjelölt színű és típusú autó. A kamera felvételei alapján az autó tulajdonosát beazonosították. Ő elismerte, hogy a lopás idején többször is elment a ház (és így a kamera) előtt, sőt meg is állt ott, mert „stoppost szállított”, de a lopáshoz semmi köze. A kamera felvétele, mint bizonyítási eszköz, nem állta meg helyét.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu