Döbrőssyné dr. Seres Ilona – Szentes város új jegyzője

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Döbrőssyné dr. Seres Ilona – Szentes város új jegyzője

XXV. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Szentes városában 2023. március 31-én nyugdíjba vonult Dr. Sztantics Csaba jegyző, aki 28 éven át töltötte be pozícióját. Helyét nyolcan pályázták meg, akik közül Döbrőssyné dr. Seres Ilona nyerte el a megbízatást.

A városban rendhagyó egy női vezető – ennek természetesen nő révén rendkívül örülök – amely reméljük a jövőben is követendő példát állít majd Szentes közéletében, hiszen eddig erre ilyen szinten nem volt precedens. Elsőnek lenni mindig izgalmas, de jelen esetben személyiségével szinte azonnal mérce is.

Az új jegyző asszony karakán eleganciával, több évtized közéleti tapasztalatával és együttérző mosolyával foglalta el székét. Megtestesítette új megszólítását, s azonnal elkezdte munkáját.

Az elmúlt időszakban ügyvédként praktizált, illetve önkormányzati képviselő volt Szegváron, ezzel párhuzamosan az Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság elnöke is. Mandátumáról lemondott, hiszen a Szegváron betöltött tisztsége a törvények szerint összeférhetetlen a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalnál 2023 áprilistól betöltött jegyzői megbízatásával.

Hogyan és miért indult el anno a közéleti pályán?

A közigazgatásban szerzett gyakorlatom immár több mint 25 évre nyúlik vissza. A szentesi közgazdasági középiskolai tanulmányaim után államigazgatási főiskolát végeztem. Ezután több önkormányzatnál dolgoztam, közben elvégeztem a jogi egyetemet Pécsett. Itt Szentesen korábban jegyzői irodavezető voltam, közvetlenül Jegyző úrral dolgozhattam együtt. Azt követően tettem le a jogi szakvizsgát, mert ügyvédként kívántam tovább tevékenykedni. Ez egy nagy váltás volt, de mindig szerettem magamat képezni, a látókörömet szélesíteni. Azt gondolom, a pályám alulról építkezett, ami azért szerencsés, mert minden szinten megismerhettem a különböző feladatköröket, a települési és emberi igényeket, amely a megértés egyik legfontosabb gyakorlati tényezője.

Valóban sokrétű és szerteágazó. Tömörkény településén pedig hét évig volt jegyző.

Így van, több éven keresztül láttam el teendőimet Tömörkényen, ahol nagyon sok tapasztalatot szerezhettem, onnan vezetett az utam Szentesre a jegyzői irodába. Amikor ügyvédként tevékenykedtem, akkor sem szakadtam el az önkormányzati szférától, hiszen Szegváron mint bizottsági elnök és képviselő dolgoztam. Emellett a Települési Értéktár Bizottság elnöki feladatait is elláttam. Úgy gondolom, hogy mindig a közszféra határozta meg az életutamat, ami a munkát illeti. De ebben is érzem jól magam, szeretek a közösségért tenni, a közösséget legjobb tudásom szerint segíteni. Mindig azt tartottam a legfontosabbnak, hogy egy-egy döntés jogilag ne legyen aggályos és az a legtöbb ember érdekét tudja szolgálni.

A szentesi jegyzői kinevezés mindezt bizonyítja is. Hogyan fogadta a hírt és a bizalmat?

Természetesen megtisztelt a döntés és nagyon örültem neki. Van rálátásom a városra, az itt élő emberekre, hiszen mint említettem ügyvédként Szentesen praktizáltam. Ismerem a hivatalt, az itt dolgozó kollégák többségét. Így talán rugalmasabb a kapcsolattartás is.

Milyen vezetői elvei vannak, mit vár el önmagától és munkatársaitól?

Saját magammal szemben maximalista vagyok, de ez csak önmagammal szemben elvárás. Emberből vagyunk – szokták mondani – és a hibátlanság nem mindig sikerülhet, de törekszem rá. A kollégáimmal szemben pontosságot várok el és hogy tudjuk megbeszélni a nehézségeket, a problémákat egyaránt. Fontosnak tartom, hogy meghallgassuk egymást. Őszintének kell lennünk mindig, hiszen jól csak így működhet.

A leköszönő jegyző azt mondta, hogy az Ön vezetése biztosan másabb típusú lesz; új energiákat és változást fog hozni egy precíz légkörben. Ezt hogyan aposztrofálja?

Nagyon régóta ismerjük egymást és évekig dolgoztunk is együtt. Ő nemcsak szakmailag ismer, hanem emberileg is. Mindenkinek más a vezetői stílusa. Az idő majd megmutatja és eldönti.

A család hogyan fogadta az új munkakört és az ezzel járó felelősséget?

A férjem mindig mindenben támogatott, ugyanúgy mint a gyermekeink is. Ők már felnőttek, a saját életüket élik, de szerintem büszkék arra, hogy vannak céljaink, elképzeléseink és ezért mindig is tettünk és teszünk. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen családom van.

A művészet szintén meghatározza az életét. Szentesen már két önálló festménykiállítása is volt. (Kérdésemre meleg mosollyal válaszol először.)

Valóban. A felmenőim között tudomásom szerint művész nem volt. Én viszonylag későn, 2005-ben kezdtem el festeni. A művészet és a történelem mindig is érdekelt. Már középiskolás koromban látogattam a galériában a szentesi festészeti kiállításokat. Emlékszem, osztálytársaim mindig kérdőn néztek rám, hiszen akkor ennek abban a korosztályban nem volt „divatja”. Én viszont nagyon szerettem. Soha nem a megnyitóra mentem el, hanem mindig utána, hiszen csendben, magam szerettem elmélyülni és inspirálódni. Tehát mindig vonzott. Az első kép megfestése után ez igazi lendületet vett és sorra jött, jön a többi. Az alkotás öröme nem is önthető szavakba. Felszabadítja a lelket. Én így élem meg. Már látom az unokáimnál is visszaköszönni a művészet szeretetét, aminek nagyon örülök és támogatom is.

Eredményes munkát kívánunk!

Torday Henrietta

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu