Dr. Bíró Róbertet, Nyírtass Község jegyzőjét mutatjuk be

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Dr. Bíró Róbertet, Nyírtass Község jegyzőjét mutatjuk be

XIX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
A Jegyző szerkesztőségePortré rovatunkban ismét egy kiemelkedő példát mutatunk be arról, hogyan lehet egy községet vonzóvá, élhetővé tenni a helyi vezetés segítségével, a település tervezett, jövőbe mutató formálásával.

Dr. Bíró Róbert vagyok, Nyírtass Község jegyzője. Végzettségem szerint jogász-közgazdász, de rendelkezem történelem-földrajz szakos diplomával, van közbeszerzési referens és mérlegképes könyvelői végzettségem. Tizenhat éve dolgozom jegyzőként, Nyírtass településen 2011 áprilisától körjegyzőségi székhely-, 2013. január 1. napjától önálló hivatal vezetőjeként.

Nyírtasshoz édesapám révén személyes kötődésem is van, tehát a település adottságait, jellemzőit jól ismertem. Ma már nem kérdés az, hogy egy jegyző feladatai nem korlátozódnak kizárólagosan a neki telepített feladatok és hatáskörök ellátására, hanem a település fejlődéséhez, a közösség alakításához jelentős hozzájárulása az elvárt. Ennek megfelelően a település formálásában jelentős szerepet vállalok.

A 2010-es választás után frissen megválasztott polgármester mellé kerültem, akivel felmértük Nyírtass legfontosabb problémáit, erősségeit és gyengeségeit. Az elmúlt hét évben sikerült orvosolni az intézményi területeken fennálló lemaradásunkat. Felújítottuk és átalakítottuk a követelményekkel összhangban, a nappali szociális intézmény – korábban állami gazdaság – épületeit (130 M Ft), megépült az egészségház (60 M Ft), az óvoda-konyha, iskola, hivatal épületei megújuló energiaforrásokkal, szigeteléssel, energiatakarékossági felújításokkal gazdagodtak 230 M Ft – jelenleg is folyamatban Top pályázat. 2017-re a két hosszabb belterületi burkolatlan utat is sikerült aszfalt, illetve zúzottkő burkolattal ellátni (50 M Ft). Közösségi szintér létrehozása is megtörtént egy kúria épület átalakításával, filagória kialakításával (20 M Ft). Jól működik az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft.

 

Nyírtass a Nyírség és Felső-Szabolcs határán helyezkedik el a Kisvárdai Járásban, alapvetően mezőgazdasági jellegű község, közvetlenül a 4. sz. főút mellett, összeköttetésben a környező településekkel mezőgazdasági feltáró utakon keresztül. Adottságaiból kifolyólag az embereknek helyben a mezőgazdaság és az erre települő feldolgozóipar adna munkát, illetve a Nyíregyházán működő különböző üzemek, melyekbe jelentős számú helyi lakos ingázik naponta. Magas az országos és az önkormányzati közfoglalkoztatásban alkalmazottak száma is. Sajnos a konzervgyártás megszűnt. Nagyobb vállalkozások az Olmos és Tóth Kft., amely mangalica tenyésztéssel foglalkozik, a Técsy lovarda, a Compex só csomagoló üzeme, illetve újabb büszkeségünk a Magyar Talléros Rendezvényház, mely egy 140 hektár nagyságú gyümölcsös területén fekszik két központtal, melyek közül az egyik japán kerttel rendelkezik vintage stílusú épülettel – itt található a pálinkafőzde is –, a másik egy kisebb tó partján 500 fős rendezvénysátorral, virágoskerttel, pagodával ékes. 2017. évben kollégáim ezeken a helyszíneken mintegy 70 házasságkötést végeztek.

A fejlesztés hangsúlyát a jövőben az élhető település prioritásaira helyezzük, melynek keretében a községi életterek színvonalának emelése, a közösségi megmozdulások, kulturális események további szervezése és a helybeli munkalehetőségek megteremtésének érdekében a vállalkozási környezetnek megfelelő együttműködés és infrastruktúra kialakítása élvez elsőbbséget.

Nyírtasson található egy igen leromlott állapotban lévő klasszicista-eklektikus stílusú (Vay) kastélyépület, melynek egy részére az iskola új szárnyát ráépítették. Folyamatosan pályázunk és küzdünk a kastély felújításáért, melynek megvalósítása és funkcióval történő ellátása egyelőre a következő és legfontosabb feladatunk.

Hozzászólások

Előfizetés

Kategória

Feliratkozás hírlevélre

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@hvgorac.hu

Weboldal: hvgorac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu