Együttműködés - Megelőzés 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Együttműködés – Megelőzés 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Ignácz István r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos megyei főkapitány



A Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése előtti 2002. évi beszámolómban kiemeltem, hogy a beszámolási kötelezettséget ugyanolyan fontosnak tartom, mint a vonatkozó rendőrségi szakmai elemző-értékelő értekezleteket. A Közgyűlésen megfogalmazott elismerések motiválnak bennünket, s meg van a képességünk a felvetett problémák megoldására is. Pest megye közbiztonságát a Főkapitányság csak úgy tudja biztosítani, ha eredményesen együttműködik az önkormányzatokkal, a megyei közigazgatási, bírósági, ügyészségi intézményekkel és a civil szervezetekkel.

 


A Főkapitányság működési hatáskörébe és feladatai sorába természetesen nem csak helyi, hanem egyes megyei- országos szintű feladatok megoldása, illetve azok megvalósításában való közbiztonsági szerepvállalás is beletartozik. Ezek közül említem az immár évek óta Mogyoródon megrendezésre kerülő Forma 1 Magyar Nagydíj, nemzetközi autóversennyel kapcsolatos munkánkat.
A rendőri biztosítás a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében és irányításával történik a korábbi évek jól bevált rendszere szerint. A versenypálya külső környezetében végrehajtott biztosítási feladatok azonban a múlt évben, a megszokottaktól eltérően, kiegészültek a versenypálya és a nézőtér belső biztosításának megszervezésével és a belső rend fenntartásával.
A biztosítási terv elkészítése már a verseny előtt hónapokkal megkezdődött és a Hungaroring Rt.-vel és a Mogyoródi Önkormányzattal történt folyamatos konzultáció alapján került véglegesítésre. A verseny biztosításának, megszervezésekor kiemelt hangsúlyt fektettünk a közvélemény folyamatos tájékoztatására is.
A pálya körüli településeken, kempingekben a verseny előtt három nappal elkezdődött a járőrszolgálat, valamint a versenypálya környékén fokozott közbiztonsági ellenőrzéseket tartottunk. A külső biztosítás feladatai elsősorban a forgalomirányításra és az útbaigazításra terjedtek ki. A belső biztosítás legfontosabb feladata pedig a „spontán nézőinvázió” megakadályozása és a jogosult látogatók biztonságának megszervezése volt. Az éjszakai élet nyugalmának megteremtése érdekében elsősorban a bűnmegelőzési célú közterületi jelenlétet biztosítottuk, melyben a helyi polgárőrök is jelentős segítséget nyújtottak.
Az Önkormányzat által védetté nyilvánított területeken a folyamatos ellenőrzéssel ki lehetett szűrni a szabálysértéseket elkövető személyeket, így az Önkormányzat rendelete elérte a célját.
A rendőri erők elhelyezése, a Mogyoródi Önkormányzattal megkötött szerződés alapján. egy irodában és lakó konténerekben történt. Ezek kedvező körülményeket biztosítottak a színvonalas rendőri munkához.
A verseny három napja során kitűnő, folyamatos együttműködés és kapcsolattartás alakult ki az érintett önkormányzati, jegyző, stb., intézményeinek képviselői és a közbiztonsági erők között. Ez lehetővé tette, a menetközben felmerült problémák közös, gyors megoldását. A bíróság a soron kívüli döntéseivel még inkább fokozta a közbiztonságot szolgáló intézkedések hatékonyságát.
Közös felelősségnek és közös tevékenységnek érzem a megye közbiztosságát, éppen úgy mint a Forma 1. verseny kapcsán elvégzett munkát,- így természetesen a siker is valamennyiünk érdeme.
Ezúton is szeretném megköszönni minden partnerünk, és a munkatársai, szíves munkáját, és együttműködését.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu