Életképek a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület életéből 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Életképek a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület életéből 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Varga Gyula alelnök Somogy Megyei Polgárőrök Szövetsége



Működésünk 12 éve alatt volt részünk néhány eseményben, ami a megszokottól eltérő. Járőreink minden alkalommal úgy búcsúznak el hazulról, hogy a szolgálat lejárta után "azonnal jövök haza", és konkrét időpontot is mondanak.

 


Néhány esetben, azonban kénytelenek voltak eltérni a tervezett időponttól, sőt nem látható előre, hogy nem kerülhet-e veszélybe a testi épségük, akár az életük is. Talán egy-két éve működtünk, amikor a rendőrségtől frissen nyugdíjba vonult kollegánk Bíró János közös járőrözést végzett a rendőrökkel. Lövöldözéshez riasztották őket és a helyszínre érkezve ő tette ártalmatlanná a fegyveres elkövetőt. Nagy lélekjelenlétről és bátorságról tett tanúbizonyságot. Ő volt a legjobb helyzetben és nem mérlegelt, hanem cselekedett. Kiváló Polgárőr Ezüst fokozatot kapott eddigi polgárőr tevékenységéért.
A Bárdudvarnoki polgárőrök éjszaka bűnelkövetőket leptek meg. Azok fejvesztve menekülni kezdtek, autóba pattantak és padlógázzal távoztak a helyszínről. A polgárőrök a nyomukba voltak, amikor az elkövetők nekimentek egy, az út szélén parkoló mezőgazdasági gépnek. A polgárőrök helyben tartották őket és átadták a kiérkező rendőrnek.
Szép példája a rendőr és a polgárőrök együttműködésének a várdai polgárőrök és a körzeti megbízott két kirívó esete. A falugondnok Tóth György, aki maga is polgárőr szólt a KMB-s rendőrnek, hogy a korábban a faluban dolgozó traktoros férfit látta a kápolna környékén. Közben kettős gyilkosság történt a faluban és a polgárőrök látták ugyanazt a férfit egy olyan dzsekiben, amilyen az áldozatnak volt. A rendőr el is fogta rövid idő alatt a tettest.
Ugyancsak Várdán történt az az eset, amikor a helyi polgárőrök idegen autót láttak gyanúsan közlekedni. A rendszámot bejelentették a rendőrnek, kiderült, hogy lopott rendszám volt. Közben a polgárőrök üldözték az elkövetőket, akik az autót hátrahagyva menekültek. Bekapcsolódtak a bodrogi és jutai polgárőrök is a felderítésbe, információ-szolgáltatásba, s a rendőrök eljutottak a Jutába igyekvő elkövetőkig, elfogták őket. Nagy érdeme volt a buszsofőrnek, aki maga is polgárőr ebben a felderítésben. Ez egy csalással és tolvajlással foglalkozó bűnbanda volt.
Számtalan egyéb, kevésbé látványos és elsősorban a bűnmegelőzést szolgáló feladatot hajtottak végre polgárőreink. Jelenlétükkel igyekeznek megakadályozni a különböző bűncselekményeket.
Kiemelt feladatként kezeljük a közlekedés biztonságát szolgáló tevékenységünket. Motoros és autós járőreink próbálják javítani a közlekedési morált, megelőzni a baleseteket. A városban a nagy forgalmú utcákban, az iskolák közelében lévő gyalogátkelő-helyeket minden reggel 7-8 óráig polgárőrök felügyelik, segítik a gyalogosokat.
Polgárőreink sokat tesznek azért, hogy városunk és a környező községek közbiztonsága jelentősen erősödjön. Jelenlétünknek köszönhető, hogy nagyon ritkák a nagyobb, pl. életellenes bűncselekmények. A rendőrségi statisztikák is arról szólnak, hogy amióta polgárőrség működik a településeken, jelentősen csökkent a bűnelkövetések száma.
Szeretnénk elérni, hogy még nagyobb megbecsülésben legyen részünk! A polgárőrség a településeké, azért dolgozik! Úgy is kellene kezelni és támogatni! Ez a szervezet már a felnőtt-korát éli! Fejlettebb technikai ellátottsággal még hatékonyabbak lehetnénk! A polgárőr igazolványban az áll, hogy X Y polgárőr, közfeladatot ellátó személy, akkor a polgárőrség működése miért nem KÖZÜGY?!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu