Elindult a START – PROGRAM 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

Elindult a START – PROGRAM 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Vörös Attila


APEH

Az Országgyűlés ─ a 2005. évi LXXIII. törvénnyel ─ módosította a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvényt.

 

2005. október elsejétől – a START PROGRAM bevezetésével – új és minden eddiginél nagyobb járulékkedvezmény nyújtásával, a korábbinál rugalmasabban, két évre megnövelt ideig kívánja támogatni és ösztönözni a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését. Október elsejétől így a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódóan csak csökkentett mértékű munkaadói befizetéseket kell teljesíteni. A munkáltatók a START Program keretében foglalkoztatott pályakezdők után meghatározott keresethatárig havonta, – a foglalkoztatás első évében a bruttó kereset 15%-át, míg a második évben a 25%-át – fizetik meg foglalkoztatói járulékteherként, valamint a járulékkedvezményen túl mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is. A program „kulcsa” a START-kártya, amely két éven át követi a fiatal útját, mutatja a 2 évből még felhasználható időt, továbbá az ellenőrzés alapjául is szolgál. A START-kártya kiváltására október elsejétől jogosult minden 25 éven aluli, – diplomások esetében, 30 éven aluli – fiatal, aki első alkalommal helyezkedik el, vagy pályáját ösztöndíjasként kezdi.
2006 június végéig még párhuzamosan működik a START programmal az ez év elejétől bevezetett pályakezdő kedvezmény-rendszer is, amelynek keretében a 9 hónapos foglalkoztatás leteltét követően megfizetett társadalombiztosítási járulék felét a munkáltató visszaigényelheti. A 9 hónapos foglalkoztatás befejezését követően a fiatal kiválthatja a kártyát, a munkáltatónak pedig lehetősége nyílik a START-kártyához fűződő kedvezmények érvényesítésére.
A program célja a munkatapasztalat szerzés
A START program hangsúlyosan a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen gyakorlat megszerzését hivatott elősegíteni, a program két éves időtartama alatt azoknak a pályakezdőknek kíván nagyobb esélyt biztosítani a munkavállalásra, akiknek eddig még nem sikerült megfelelő állást találniuk és első alkalommal helyezkednek el, (létesítenek munkaviszonyt), vagy pályájukat ösztöndíjasként kezdik.
A START program nem köti a pályakezdőt egy munkáltatóhoz, a kedvezményezett időszak két évében – egymást követő jogviszonyokban -, akár több munkáltatónál is munkát vállalhat (de az sem kizárt, hogy egyidőben több munkáltatónál végezzen munkát, azonban a kedvezményt csak egy munkáltató egy jogviszonyban érvényesítheti).
START-kártya kiváltása
A START-kártya az adóigazolvánnyal azonos méretű, formájú, azt kiegészítő okmány. Tartalmazza a pályakezdő legfontosabb adatait, valamint a kiállítás keltét és a kártya érvényessége végének dátumát. A START-kártya egyben az ellenőrzés alapjául is szolgál, ezért azt a fiatalnak munkába álláskor át kell adnia a munkáltatónak.
START-kártya kiváltására – 2005. október elsejétől (tekintve, hogy ez munkaszüneti nap, 2005. október 3-tól) – jogosult minden pályakezdő fiatal, aki megfelel a feltételeknek START-kártya kiváltására az is jogosult, aki 2005. január 1. és 2005. október 1. (tekintve, hogy ez munkaszüneti nap 2005. október 3.) között pályakezdőként vállalt munkát.
A kártya kiadására illetékes adóhatóság az állandó lakóhely, ennek hiányában az ideiglenes lakóhely, vagy szokásos tartózkodási hely szerint illetékes állami adóhatóság, ahol a pályakezdő az erre a célra rendszeresített 0534/START (letölthető az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu), valamint ingyenesen beszerezhető az APEH ügyfélszolgálatain) jelű nyomtatvány kitöltésével tesz nyilatkozatot arról, hogy megfelel-e a START-kártyára való jogosultság feltételeinek. A nyilatkozattételhez csatolni kell a felsőfokú végzettségét bizonyító oklevél (diploma) másolatát – külföldön szerzett diploma esetén a honosított diploma és a honosítást illetve elismerést igazoló határozat hiteles másolati példányát.
Amennyiben a START-kártyát külföldi állampolgár igényli, de Magyarországon állandó, vagy ideiglenes lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, az APEH Észak-budapesti Igazgatósága az illetékes.
A START-kártya kiadása díjmentes. Díjmentesen kell kiadni a START-kártyát akkor is, ha a korábban kiadott kártyán szereplő adat megváltozott, vagy téves, továbbá akkor is, ha az időközben megszerzett felsőfokú végzettség miatt módosul a kártya érvényességének hossza. Egyéb esetekben a kártya kiadásakor igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
A munkáltató kedvezménye
Minden eddiginél magasabb mértékű, rugalmas, a pályakezdő fiatalhoz kötődő, de a munkáltató által „beváltható”, alanyi jogon járó járulékkedvezmény. A kedvezményt a munkáltató havonta érvényesítheti oly módon, hogy a munkabért terhelő munkáltatói járulékfizetési kötelezettség (29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék, 3 százalékos mértékű munkaadói járulék, továbbá 3 450, majd november 1-jétől 1 950 Ft tételes egészségügyi hozzájárulás) helyett, a program első évében mindösszesen a fiatal bruttó keresetének 15%-át, míg a második évben a 25%-át kell közteherként lerónia.
A kedvezmény érvényesítése szempontjából a munkabérnek nincs felső határa, azonban a kedvezményt alap vagy középfokú végzettségűeknél legfeljebb a minimálbér (jelenleg 57 ezer Ft) másfélszeresének, felsőfokú végzettségűek foglalkoztatásánál pedig a kétszeresének megfelelő összeghatárig lehet érvényesíteni.
Amennyiben a START-kártyával rendelkező pályakezdő egyidejűleg több foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban is áll, a foglalkoztatók közül az a munkáltató érvényesítheti a kedvezményt, aki a fiatal START-kártyáját a foglalkoztatás időtartama alatt őrzi.
Az APEH Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságán 2005. október 18-ig 151 pályakezdő fiatal igényelt START kártyát.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu