Felmérhetik a települések vagyonát. Lázár János: Nem csorbulhat az önkormányzatok gazdasági függetlensége

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Felmérhetik a települések vagyonát. Lázár János: Nem csorbulhat az önkormányzatok gazdasági függetlensége


„A hivatali munkavégzés támogatása mellett az önkormányzatok gazdálkodására is rálátna egy országos kiterjesztés előtt álló, új informatikai fejlesztés.
Semmilyen formában nem szándékozik korlátozni az önkormányzati jogokat a kormány, rendszeresen egyeztet a megyei jogú városok polgármestereivel és a megyei közgyűlések elnökeivel – közölte írásbeli parlamenti válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy a DK-s Varju László az önkormányzatok egységes informatikai rendszerének fejlesztéséről érdeklődött. Lázár aláhúzta, a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem rendelt semmiféle tanulmányt, amely azt célozza, hogy szoros kontrollt alakítsanak ki a települések felett, és tömegesen zárjanak be helyi hivatalokat. „Ha önöket valóban érdekelné az önkormányzatok helyzete vagy az önkormányzatok működésének kérdései, nem engedték volna, hogy ezerháromszázmilliárd forint adósságot termeljen kormányzásuk alatt a rendszer" – jegyezte meg a tárcavezető.

Kifejtette, az úgynevezett önkormányzati ASP (Application Service Provider) egy szolgáltató központ, amely jelenlegi státusa és a jövőbeni tervek szerint a hivatalokban történő ügyintézést támogatja. A jelenleg is működő alkalmazás uniós forrásból valósult meg, és a pilot üzem nyomán arra jutottak, hogy az informatikai szempontból elmaradott, forráshiányos hivatalokat érdemes, sőt szükséges központilag segíteni. Vagyis – tette hozzá – indokolt az egységesség.

Az ASP országos kiterjesztése a hivatalok munkavégzése mellett központi célokat is szolgál, ilyen például az önkormányzatok aktuális vagyoni helyzetének ismerete. Ugyanakkor a jogi, illetve adatvédelmi és technikai garanciák biztosítják az informatikai rendszerek esetében – bankszektor, köz- és magánegészségügy -, hogy csak az arra jogosítottak, kizárólag a feladatellátásukhoz szükséges mértékben ismerhessék meg a rendszerekben tárolt adatokat. Ezzel együtt a vonatkozó jogszabály igenis feljogosítja a kormányt arra, hogy az önkormányzatok gazdálkodási információit megismerje. „Nem az történik, hogy a kabinet megmondja, az önkormányzat mire költse a pénzt, hanem a rendszerrel látja, mire költi. A gazdasági függetlenséget ez nem csorbítja" – szögezte le."

 

 

Forrás: hirlevel.egov.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu