Jelszavamat egy csokiért… 2004/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

Jelszavamat egy csokiért… 2004/3

VI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Nemhogy a lelküket, de akár a passwordjüket is hajlandóak áruba bocsátani az emberek, ha kellő ellenszolgáltatást kínálnak nekik például egy szelet csokit – bizonyította egy angol felmérés.

A kutatás során az is kiderült, hogy minden jelszavak királya, a legtöbbször használt titkos kód az "admin".
Az irodai alkalmazottak közel harmada hajlandó elárulni jelszavát egy csokoládéért – hozta nyilvánosságra az Infosecurity Europe 2004 konferencia szervezőcsapata, akik egy rögtönzött utcai kérdéssorozattal jutottak erre a felismerésre – írja a SecurityPipeline.com számítógép-biztonsági oldal.
A munkavállaló ingatag
A szervezők egy liverpooli pályaudvaron kérdezték meg a munkába igyekvő irodai alkalmazottakat, akiknek 71 százaléka hajlandó volt megosztani – az egyébként szigorúan bizalmas információnak minősülő – jelszavát, amikor a kérdezőbiztosok egy csokoládét ajánlottak fel cserébe. A megkérdezettek 37 százaléka az első kérésre elárulta passwordjét. Ha esetleg mégsem, a kérdezők tovább puhatolóztak, például arra célozgattak, hogy a jelszavak általában a kedvenc állat, vagy a gyerekek neve szoktak lenni. A válaszadók további 34 százaléka itt már kibökte a kért információt.
Mircike és Liverpool
172 irodai dolgozó megkérdezése után a legkedveltebb jelszavak megoszlása a következő: családtagjaik nevét használják a legtöbben, a válaszadók 15 százaléka, ezt követi a kedvenc focicsapat neve (11 százalék), majd a házikedvenceké (8 százalék). Mindezek felett azonban az abszolút vezet. Az "admin" jelszó.
Szélsőségesen biztonságos
Kiemelkedően fantáziadús módszert osztott meg a kérdezőkkel egy interjúalanyuk: "Banki call centerben dolgozom, naponta változik a jelszavunk, de ez senkinek nem okoz problémát, mert mindig fel van írva egy táblára, hogy mindenki lássa. De szerintem azért mielőtt a takarítók megérkeznek, le szokták törölni."
További tanulságok
– a felhasználók 53 százaléka nem adná meg jelszavát olyan idegen telefonálóknak, akik a cég IT-szakembereként mutatkoznak be;
– 55 százalékuk viszont minden további nélkül megteszi ezt, ha saját főnöke kéri tőle;
– tízből négyen tudják, milyen passwordöt használnak kollégáik;
– a munkavállalók kétharmada ugyanazt a betűsort használja munkahelyi és privát hozzáféréseihez (pl. online bankszámlához, vagy weboldalakra történő bejelentkezéshez)
– az emberek általában négy jelszót variálnak (kivétel ez alól az a rendszergazda, aki külön programot írt arra, hogy az általa használt 40 jelszót biztonságosan tárolhassa);
– a jelszavakat a felhasználók 51 százaléka havonta, 3 százaléka hetente, 2 százaléka naponta változtatta meg, míg 10 százalékuk negyedévente, 13 százalékuk ritkán, és 20 százalékuk soha;
– azok viszont, akiknek munkahelyük követelményeként mégiscsak rendszeresen kell változtatniuk a jelszavukat, általában felírják azt egy cetlire, vagy nem túl biztonságos módon, word dokumentumokban tárolják.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu