Még egyszer az összeférhetetlenségről 2004/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

Még egyszer az összeférhetetlenségről 2004/2

VI. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Kőhalmi Erika



Még egyszer az összeférhetetlenségről
A Jegyző és Közigazgatás c. folyóirat 2003. évi 3. számában dr Gelencsér József tollából született Az orvosi összeférhetetlenség című cikkre reflektálva beszéljünk még egyszer az összeférhetetlenségről.
Mintegy másfél esztendő telt el a 2002. októberi önkormányzati választások óta. Hogy mennyire használt vagy ártott demokráciánknak orvosaink – e kiművelt fők – kiűzetése a helyi „parlamentekből”- ezt döntse el ki-ki saját lelkiismerete szerint. Továbbfonva azonban az összeférhetetlenség fonalát, ismét egy csomónál akadunk meg. Önkormányzati feladatot nemcsak orvosok látnak el. Van egy közalkalmazotti réteg, aki közvetlen beosztottja, kinevezett dolgozója az önkormányzatnak, önkormányzati feladatellátással megbízva – nevezetesen a pedagógusok népes tábora. Ha valakik, ők aztán függenek az önkormányzati testületektől. S ezekbe a testületekbe szép számmal be is választattak ismét. Nemcsak pedagógusok, hanem iskolaigazgatók is.
Ezek az intézményvezetők aztán – települése válogatja – még alpolgármesterekké is avanzsálhattak. S ezek után jön a költői kérdés, a „hogy is van ez voltaképpen?”
Most akkor ezek a pedagógusok, intézményvezetők fogják iskolájuk részére az éves költségvetésből a fenntartást, munkabért, béremelést megállapítani? Ők fogják kinevezni saját magukat vagy kollégáikat intézményeik élére? Netán saját jutalmukat is ők állapítják, szavazzák meg?
Természetesen akkor mindjárt másként fest a dolog, ha lemond iskolaigazgatói posztjáról a pedagógus és – történetesen- polgármester lesz belőle. Mert akkor már „csak” az „odaát” maradt házastársról és baráti kollégákról kell gondoskodnia.
Összeférhetetlenségeinket (vagy inkább összeférhetőségeinket) érdemes lenne ebből a szemszögből is nagyító alá venni. S akkor talán a régóta hiánycikknek számító közoktatás-ellenőrzés is megvalósulhatna a helyi demokráciában.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu