Önkényes bírságok az önkormányzatoktól

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Önkényes bírságok az önkormányzatoktól


Az Alkotmánybíróság késlekedése miatt lehetősége van az önkormányzatoknak irreálisan magas, kétszázezer vagy akár kétmillió forintos büntetést is kiszabni póráz nélküli kutyasétáltatásért, galambetetésért vagy füvön parkolásért.

Korábban ugyanis mind az alapvető jogok biztosa, mind pedig a Kúria jelezte aggályait azzal a törvénnyel kapcsolatosan, amelyik lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy önkényesen döntsék el, milyen magatartásformák minősülnek közösségellenesnek, és ezek miatt milyen büntetéseket szabhatnak ki. A Kúria az Alkotmánybírósághoz is fordult, hogy semmisítse meg a jogszabályt. De hiába mondja ki az Alaptörvény, hogy kilencven napon belül kell felülvizsgálnia, az Alkotmánybíróság még tizenhat hónappal később sem hozott döntést.

Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy az Alkotmánybíróság nem akar, vagy nem képes az ügyben döntést hozni, addig pedig az önkormányzatok továbbra is visszaélhetnek a jogszabállyal. Ezért Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője szerdán levélben kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy tegyen eleget törvényi kötelezettségének, mielőbb vegye napirendre a Kúria indítványát, és semmisítse meg az önkormányzati önkényt, illetve az állampolgárok szívatását lehetővé tevő jogszabályt.

Forrás: nepszava.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu