ROP 3.1.1 Szentendrén 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

ROP 3.1.1 Szentendrén 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Molnár Ildikó dr.
jegyző
Szentendre

ROP 3.1.1. keretében megvalósult „A helyi közigazgatás korszerűsítése és kapacitás építése képzési programok, tanácsadás és infrastrukturális fejlesztések” című központi program tapasztalatai Szentendrén. A Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP) keretében megvalósuló képzések 2005. február 1. –2008. április 30-a között zajlottak le.

 


Miért volt fontos Szentendre számára a ROP 3.1.1. képzéseken való aktív részvétel? A város értékeinek, megőrzéséhez elengedhetetlen fejlesztések, beruházások egyik fő útja a pályázatokon való indulás. A pályázatok figyelése, megfelelő előkészítése, szakszerű lebonyolítása – új kihívásnak, új elvárásoknak megfelelő tudat- és szemléletformálást is igényel.
A Polgármesteri Hivatalunk köztisztviselői magasan képzett, kvalifikált, nagyon jó közigazgatási szakemberek, akikre jellemző az alkalmazkodni tudás szándéka és képessége, a változó igények, elvárások megértése, nyitottság az „újra”, valamint a személyes fejlődés iránti igény megjelenése, mely egy, a mai változó kor követelményeinek megfelelő, fejlődni képes és arra kész szervezetben elengedhetetlen.
A képzések megvalósulása
A képzések lebonyolódása két fő részre tagolható az oktatások-képzések jellege, megvalósulásuk időpontja figyelembe vételével.
A kezdetektől 2007 végéig döntően oktatástípusú ismeretátadásra került sor, melyen a szentendrei Hivatalból 217 fő köztisztviselő 30 különböző témájú vett részt.
2005-ben főleg 4-5 napos képzések segítették a Ket. alkalmazására való felkészülést, de ez komoly megterhelést jelentett a dolgozóknak, a munkáltatóknak a hosszú távollétek miatt. 2006-ban a közigazgatásban dolgozókra komoly feladatokat rótt Szentendrén a 3 választás (országgyűlési és települési önkormányzati képviselő-választás, valamint időközi polgármester választás) lebonyolítása. A komoly munkaszervezési feladatot sikerrel oldottuk meg és ennek eredményeként Szentendréről 123 fő tudott a képzéseken részt venni. 2007-ben a 2 napos képzések voltak a jellemzőek.
Összességében megállapítható hasznos ismeretek átadása jellemzően hagyományos „oktatnak – hallgatok” módszerrel történt, amely előadások között voltak kevésbé és jobban „szeretett” képzési témakörök, oktatók, de az ismeretátadás sikeres volt, bár a kollégák számára időnként megterhelők voltak a többnapos, kissé monoton képzések.
2008 elejétől 2008. április 30-áig a tréning típusú képzések színesítették a képzési palettát.
A képzések különös sikerét segítette, hogy közigazgatás-specifikus tematikájú, minősített programok kerültek be a képzési rendszerbe.
Tréning-típusú képzések
A közszférában hiányzó, új típusú képzés nagy sikert aratott. Köszönet illeti a Programigazgatóságot, és a Regionális Közigazgatási Hivatalokat lelkiismeretes szervezőmunkájukért.
A tréning-típusú képzés eddig a közigazgatásban korábban nem jelent meg, mert a központi kínálati lehetőségek között nem volt ilyen típusú képzés, így nem jelent meg erre vonatkozó reális igény sem a közigazgatás helyi-területi szintjein, megelőzte a szakmai ismeretek átadására szorítkozó képzés iránti igény.
Nem volt és sajnos ma sincs pénzügyi lehetősége a közszféra szervezeteinek a „szabad piacról” történő tréningek bevonására, valamint az üzleti szektorban jól bevált módszerek, eszközök célcsoporthoz igazodó megfelelő adaptáció nélkül nem feltétlenül sikeresek.
Miért fontos a kompetenciák fejlesztése?
Megfogalmazásra került a cél, hogy a közhatóságoknak rugalmasan kell reagálniuk a környezet változásaira, teljesítőképességüket folyamatosan növelniük kell.
E célok megvalósítását magas szinten segítette a ROP 3.1.1. keretében megvalósult képzés sorozat, melynek számomra külön érdeme, hogy az utolsó szakaszában megtörtént a köztisztviselők személyes fejlődését is támogató új típusú képzések bevonása.
Úgy ítélem meg, hogy hiába a magas szintű szakmai lexikális tudás, ha az ügyfélkapcsolatokban, kommunikációs felületeken ezek átadása nem tud megtörténni.
Hogyan tovább?
Bár jelen cikk egy lezárult képzés tapasztalatait volt hivatott összefoglalni, mégis arról szeretnék szólni, hogy mi köztisztviselők szeretnénk, ha mód nyílna arra, hogy a jövőben is aktív részesei lehessünk hasonlóan eredményes képzéseknek.
„Ízelítőt kaptunk, éhesek lettünk” – mondhatnánk. Szükségesnek ítélem a szakmai előadások mellett a képzési palettán a kompetencia fejlesztést szolgáló, tréning-típusú képzések megjelenését is.(pályázati úton hozzáférhető formában a célelőirányzaton belül térítésmentesen,vagy részbeni munkáltatói költségátvállalás mellett).
Közép- vagy hosszabb távon fontosnak tartom, hogy a közigazgatás számára szakembereket képző felsőoktatási intézményekben kompetenciafejlesztés mindenképpen jelenjen meg.
Ez jelentheti hosszú távú biztosítékát annak, hogy a sok évtizedes beidegződés, miszerint a hivatal a negatív értelemben használt bürokrácia melegágya, megváltozhasson, és az állampolgárok is elfogadják a közszféra fontosságát, elismerjék segítőkészségét, és szakmai tudását.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu