Szakértői segítség az uniós pályázatok elkészítéséhez 2004/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Szakértői segítség az uniós pályázatok elkészítéséhez 2004/3

VI. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Horváth Katalin dr.

Budapest
Önkormányzati EU Információs Központ

Magyarország 2004. január 1-jétől jogosulttá vált az Európai Unió Strukturális Alapjaiból és a Kohéziós Alapból származó támogatások, források felhasználására, amely hozzávetőlegesen 1100-1500 milliárd Ft a 2004-2006 közötti programozási időszakra. A Magyar Köztársaság Kormánya elkészítette az ország egészére vonatkozó – az EU célkitűzéseivel is harmonizáló – fejlesztési célkitűzéseket és prioritásokat, az ország társadalmi-gazdasági helyzetének elemzését tartalmazó, és az alapok támogatásainak lehívásához nélkülözhetetlen Nemzeti Fejlesztési Tervet (NFT).
Az NFT öt Operatív Programjának keretében (Agrár- és Vidékfejlesztés OP, Gazdasági Versenyképesség OP, Humán Erőforrás-fejlesztési OP, Környezetvédelem és Infrastruktúra OP, Regionális Fejlesztés OP) eddig számos – a helyi önkormányzatokat is érintő – pályázati felhívás jelent meg. Bár a pályázatok elkészítése magyar nyelven történik, e tevékenység – elsősorban infrastrukturális és környezetvédelmi projektek esetében – széleskörű és alapos szakértelmet kíván, így ezen pályázatok elkészítését célszerű megbízható szakemberekre, pályázatíró cégekre bízni. Mivel elsődleges fontosságú ezen cégek szakértelme és megbízhatósága, alapvetően az akkreditált pályázatíró cégeket ajánlatos figyelemben részesíteni.
A kiválasztott cégekkel történő, uniós pályázatírásra vonatkozó szerződéskötési gyakorlat már eddig is számos megfontolandó elvet kristályosított ki. A szerződéskötés előtt mindenképpen ajánlatos egyrészről a cég tevékenységével kapcsolatos referencia kikérése és alapos vizsgálata, másrészt ajánlatos a szerződést „sikerdíjra” alapozni, figyelemmel arra az eshetőségre, hogy a kifizetett díjat mégsem követi a pályázat sikeres elbírálása (ez utóbbi eset egy önkormányzat esetében komoly anyagi veszteséget jelenthet).
A megfelelő paraméterekkel rendelkező cégek felkutatásában segítséget nyújthat a tavalyi évben meghirdetett és lezárult Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) első fordulóját követően kiválasztott konzorciumok listája. Mint ismeretes, a PEA nem anyagi, hanem szakmai segítségnyújtással támogatja a projektek sikeres elkészítését, melynek alapján 2004. elején közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották a támogatott projekteket elkészítő konzorciumokat.
A kiválasztott konzorcium biztosítja az uniós és hazai pályázati rendszerekben jártas hazai és külföldi szakértőket, akik segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a projektötletből megfelelő színvonalú pályázat szülessen. A négy konzorcium közül kettő az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), kettő az Európai Szociális Alap (ESZA) projektekkel foglalkozik; mindkét alap esetében az egyik konzorcium a projektek kidolgozásáért, a másik konzorcium azok minőségellenőrzéséért lesz felelős.
A nyertes PEA pályázatok kidolgozásában az alábbi konzorciumok vesznek részt:
• ÖIR Konzorcium, ERFA ( Európai Regionális fejlesztési Alap) minőségellenőr
A konzorciumban együttműködnek többek között: Tesco (széleskörű magyar és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik az infrastrukturális, közüzemi és vízügyi beruházások, középületek és az agrárfejlesztések terén), Bancraft Kft. (kis- és középvállalatok üzleti fejlesztésében tapasztaltak).
• Ramboll Konzorcium, ESZA (Európai Szociális Alap) projekt kidolgozó
Magyar konzorciumi tagok: Progress Consult Kft., KMPG Hungária Kft., RÖM Management Kft., AAM Rt., Excellence Rt.
• HRD Konzorcium, ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) projekt kidolgozó
Magyar konzorciumi tagok: Budapest Investment Magyar Befektetési és Tanácsadó Rt., For Environ Kft., K&H Euroconsulting HitesyBartuczHollai Kft., ÖKO Rt., Transinvest-Budapest Kft., UNITIS Rendszerház Rt., UVATERV Rt.
• BBJ Konzorcium, Európai Szociális Alap (ESZA) minőségellenőr
Magyar konzorciumi tagok: Expanzió Humán Tanácsadó Kft. (tanácsadás, szociológiai kutatás, tartalomfejlesztés, képzés, monitoring, értékelés), TQMI Magyarország Kft. (fejlesztési tanácsadás).
A fenti konzorciumokról bővebb tájékoztatás a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján (www.nfh.hu) olvasható, illetve a Hivatal információs kék számán kérhető (06/40-2004-94).
Infrastrukturális beruházásokat megvalósító projektek esetén segítséget nyújthatnak a FIDIC (Tanácsadó Mérnökök Nemzetközi Szövetsége) kiadványai, melyek többek között kiterjednek a versenytárgyalási eljárásokra, vállalkozók előminősítésére, építőmérnöki (és magasépítési) kivitelezési munkák alvállalkozói szerződés feltételeire. A kiadványokkal összefüggésben a FIDIC hazai képviseletéhez, a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségéhez (www.tmsz.org) ajánlatos fordulni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu