Szolnoki Főiskola 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Szolnoki Főiskola 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Székely Péter dr.
rektor
Szolnok
Szolnoki Főiskola

1976. július 1-én kezdte meg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Szolnokon közgazdászhallgatók képzését, majd 2000. január 1-én fölvette a Szolnoki Főiskola nevet.

 


A Tessedik Sámuel Főiskola mezőtúri Mezőgazdasági Főiskolai Karával 2006. január 1-től integrált intézményként működik a Szolnoki Főiskola, amelynek két fő szervezeti egysége: az Üzleti Fakultás (Szolnok), illetve a Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás (Mezőtúr). Az Üzleti Fakultáson a főiskolai szintű alapképzésben jelenleg kereskedelem-marketing, nemzetközi gazdálkodási, pénzügy-számvitel és turizmus-vendéglátás szakokon tanulhatnak nappali, levelező és távoktatás tagozaton a hallgatóink.
A Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás több mint 60 éves múltra tekint vissza Mezőtúron. A fakultáson négy alapszakon – műszaki menedzser, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, mezőgazdasági és élelmiszeripari-gépészmérnök, mezőgazdasági mérnök – szerezhető diploma.
Intézményünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hallgatóink nemzetközi környezetben is sikeres üzletemberekké váljanak. Ezt szolgálják az idegen nyelvek oktatása mellett a főiskola kiterjedt nemzetközi kapcsolatai is, amelyek lehetővé teszik, hogy hallgatóink egyre bővülő külföldi tanulmányi- és gyakorlati lehetőségek közül választhassanak. Nemzetközi versenyképességünk megőrzése érdekében a 2006/2007-es tanévtől nappali tagozatos hallgatóinknak a nemzetközi gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás szakjainkat angol nyelven is kínáljuk.
Az életen át tartó tanulás és a változó munkaerő piaci igényeknek való megfelelés jegyében a Szolnoki Főiskola Üzleti Fakultásának Felnőttképzési Központja, Műszaki és Mezőgazdasági Fakultásának Továbbképzési Osztálya az érettségizetteknek kínál felsőfokú szakképzési lehetőséget, illetve diplomások számára szakirányú továbbképzéseket. E kínálatunkat egészítik ki a folyamatosan bővülő OKJ-s szakképzési-, valamint idegen nyelvi és számítástechnikai képzési programjaink.
Gyakorlatorientált oktatás
A Szolnoki Főiskola kiemelten fontosnak tartja a gyakorlatorientált képzést. Az Üzleti Fakultás tankonyhával, tanétteremmel (Véndiák Étterem) és tanszállodával (Liget Hotel***) rendelkezik, ahol a hallgatók valós szituációkban ismerhetik meg, sajátíthatják el a vendéglátás mindennapi feladatait. A kereskedelmi szakos hallgatók az intézmény tanboltjában ismerkedhetnek a korszerű kereskedelmi módszerekkel, folyamatban van egy tan-utazási iroda megnyitása is.
A Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás gyakorlatközpontú oktatását segíti az intézmény Peresi Tangazdasága, ahol a hallgatók a gyakorlatban is próbára tehetik szakmai tudásukat. A Szolnoki Főiskolának számos hazai céggel van együttműködési kapcsolata is, ahol szakmai gyakorlatukat tölthetik a hallgatók, de lehetőségük van a különböző Uniós programok segítségével ezt külföldön is teljesíteni. Jól felszerelt sportcsarnokok, konditermek, nyáron vízitúrák, lovaglás, télen külföldi sí táborok várják a hallgatókat mindkét fakultáson. Szolnokon a menedzsersportok (tenisz, squash, minigolf, nyári vitorlázás, rafting), Mezőtúron teke és lovaglás segíti az egészséges életmód kialakítását. E sportok a kapcsolattartás-kapcsolatfejlesztés fontos eszközei lehetnek majd az üzleti életben. Az OB I-es szolnoki vízilabda csapat névadója 2005-től a Szolnoki Főiskola, melynek több játékosa is hallgatónk.
A megvalósult beruházások
Pályázatokon elnyert pénzeszközök segítségével az elmúlt időszakban elvégeztük épületeink fizikai és könyvtárunk infokommunikációs akadálymentesítését. Kisgyermekes hallgatóink számára szintén pályázati forrásból kialakítottunk egy baba-mama szobát. Az elmúlt évek fejlesztésekén adtuk át a felújított Véndiák Tanéttermet és a háromcsillagos Liget Tanszállodát. A Mártírok úti diákszálló PPP konstrukcióban történő felújítása megtörtént, eredményeként hallgatóink szállodai színvonalú szálláshelyeket vehetnek igénybe. A Műszaki és Mezőgazdasági Fakultáson a tangazdaságban gépjármű vizsgasor létesült a közelmúltban.
A jövő: A tiszaligeti campus
A campus megvalósítása megoldást jelent Szolnokon az egyes épületek kedvezőtlen elhelyezkedéséből, egymástól való távolságából adódó problémákra, és lehetővé teszi a főiskola gazdaságosabb, a munkaszervezés szempontjából is hatékonyabb működését. Az elképzelés szerint a főiskola koncentrált elhelyezése a Tisza két oldalán gyaloghíddal összekötve valósul majd meg.
2009 februárjától a campus épületeiben városi rendezvényeknek, konferenciáknak, tanácskozásoknak is egyfajta otthont adunk majd, hallgatóinkat is bevonva a szervezési, lebonyolítási folyamatokba. Célunk, hogy tudásközpontként járuljunk hozzá a régió és a város fejlődéséhez.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu