Új néven az ACEEEO

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Új néven az ACEEEO


Kinőtte korábbi kereteit a választási szakértők egyesülete.

 

 

Kezdetben szükséges volt a földrajzi megkötés, ezért nevezték el a szervezetet Közép- és Kelet-európai Választási Szakértők Egyesületének – áll a módosítási tervezetben. A dokumentum leszögezi: a célok elérésében ez a megkötés már inkább gátjává vált a működésnek. Az egyesület ugyanis az elmúlt években már nemcsak a régióban működött, hanem világszerte igény merült fel az egyesület szakértelmére. Ezt jelzi az is, hogy az Európa Tanács mellett részvételi státusszal rendelkező testületté is vált a szervezet.

 

Tóth Zoltán, az egyesület főtitkára, korábbi belügyi államtitkár a névváltoztatással kapcsolatban elmondta: a profi választási szakértőket összefogó Global Elections Organisationtagság (GEO) feltétele volt a név- és feladatmódosítás. Ezért a szervezet ezentúl Európai Választási Szakértők Egyesülete néven fogja folytatni munkáját. A szervezet megőrzi korábbi rövidítését, az ACEEEO-t, amelyen ismertté vált.

 

Az Európai Unió a választásokkal kapcsolatos feladatokat tagállami hatáskörbe sorolja, de több európai szervezet (például a brit szakértői szervezet) támogatásáról biztosította a szervezet európaivá válását. A névváltoztatás pedig lehetővé teszi, hogy ezek a szervezetek is részt vehessenek a budapesti székhelyű, 23 tagországgal működő szervezet működésében.

 

A szervezet már évek óta részt vesz nemcsak a kelet-európai, hanem afrikai és dél-amerikai, valamint az Egyesült Államokban megrendezett választások felügyeletében, illetve megfigyelésében.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu