USA elnökválasztás 2008 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

USA elnökválasztás 2008 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Szimonisz László a Jegyző és Közigazgatás washingtoni tudósítója



2008. április 28.-án, az USA kilenctagú Legfelsőbb Bírósága 6-3 arányban Indiana állam javára döntött egy évek óta megoldásra váró témában, elismerve az állam jogát, hogy az urnához járulás feltételeként a szavazókörökben arcképes igazolványt mutassanak fel.

 


Ez a döntés bármennyire magától értetődőnek hangzik a magyar olvasók többsége számára, az Egyesült Államokban ismeretlen a személyazonossági igazolvány és a legtöbb szavazókörben a címlista, illetve gépjárművezetői jogosítvány elegendő volt a voksoláshoz. Ezt több államban azon a jogcímen támadták meg, hogy ha nincs valakinek autója, vagy jogosítványa és nem engedik az urnához járulni, akkor megfosztják állampolgári jogainak gyakorlásától. Mivel ez főleg az idősebbeket, szegényebbeket és a kisebbségeket érintené, polgárjogi aktivisták közül is sokan ellenezték a törvényt.
Ennek ellenére az Indiana állambeli törvény, amit most a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyott, szigorúbb, mint húsz más államban. Viszont fényképes igazolvány hiányában is jogosult az állampolgár leadni ideiglenes szavazatát.
Az ideiglenes szavazat azt jelenti, hogy ha egy magát elfogadhatóan azonosítani nem tudó személy minden áron szavazni akar és „esküszik”, hogy általa nem befolyásolható okból egyáltalán nincs, vagy éppen nincs birtokában valamilyen igazolvány, akkor leadhatja a szavazatát, ami viszont csak akkor számít, ha egy bizonyos határidőn belül, a szükséges követelményeknek eleget tud tenni, illetve a szavazókör bizottság előtt bizonyítani tudja kilétét.
A magyar választási szakértőket bizonyára meglepi az ideiglenes szavazat intézménye is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu