Üzleti parkok határon innen és túl 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

Üzleti parkok határon innen és túl 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Kovács Ildikó dr.
jegyző
Nagyatád

Nagyatád Város Önkormányzata Postojna (Szlovénia) és Križevci (Horvátország) város önkormányzatával együttműködve „Üzleti parkok közötti határon átnyúló együttműködési modell fejlesztése” című program megvalósítására nyert támogatást. A projekt a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

 


A projekt általános célkitűzése, hogy a háromoldalú határvidék közös, gazdasági térséggé és lakóhellyé való fejlesztését segítse elő, javítsa a régió versenyképességét. A pályázat keretében megvalósulhat a határokon átnyúló üzleti együttműködés fejlesztése, információs csatornák javítása, információk és tapasztalatok cseréje. Mindhárom városban létesül egy-egy Üzleti Park, mely új befektetési lehetőségeket, új partnereket és új együttműködési formákat kínál.
A Nagyatádi Üzleti Park
A Nagyatádon megvalósuló projekt bruttó összege 75 %-ban ERFA támogatásból, 15 %-ban Kormányzati társfinanszírozásból valósul meg, így összesen 90 %-os INTERREG támogatásban részesül. Összköltsége 23.076.372 Ft, a támogatás teljes összege 20.768.718 Ft.
A fejlesztés megvalósításának célja, hogy a város tulajdonában lévő, ipari-gazdasági vegyes hasznosítású területen a város és a kistérség számára munkaerő-fejlesztő, tőkevonzó befektetések valósuljanak meg. A fejlesztés eredményeként létrejött üzleti környezet a vállalkozásokat betelepülésre, korszerű és versenyképes telephely választására ösztönözze. A Nagyatádi Üzleti Park fejlesztése az egykori Budai Nagy Antal laktanya átalakításával, üzleti környezet számára vonzóvá tételével valósul meg. Külső szakértő bevonásával környezeti hatástanulmányt készítettek az egykori laktanya terület környezetvédelmi munkálatainak meghatározására.
A laktanya 15 éve használaton kívül van, az ivóvíz ellátás, szennyvízelvezetés, villamos energia ellátás, gázellátás, hírközlési rendszerek részben kiépítésre, részben korszerűsítésre várnak. 2006. évben a Rinyamenti Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás irányításával a laktanya területére ivó- és szennyvíz ellátás, valamint elektromos hálózat tervek készültek. A laktanya területén található épületek egy része romos állapota miatt lebontásra szorul. A projekt keretében az épületek építészeti állapotfelmérése alapján a bontási munkálatokról bontási engedélyezési tervdokumentáció készült. A továbbfejleszthető épületek, épületrészek üzemcsarnok, műhely, raktár, iroda, tanműhely, tanterem céljára hasznosíthatók. A projekt keretében építési engedélyezési tervdokumentáció készült, melyben gondot fordítottak az akadálymentesítésre, megfelelő számú mosdó, illemhely kialakítására.
500 db-os promóciós kiadványt készítettek a potenciális befektetők számára az Üzleti Park Hálózat bemutatására. Az ország legnagyobb üzleti újságjaiban, továbbá a Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozói Központ, a Kistérségi Társulás, valamint a Regionális Fejlesztési szervek rendezvényein, sajtókonferenciákon mutatták be az üzleti parkokat.
Kérdőíves felmérés eredményeként azonosították azt az infrastruktúrát és szolgáltatáscsomagot, melyet a vállalkozások igényelnek, és amely mindhárom Üzleti Park közös üzleti tervének alapját képezi.
Az elkészült üzleti dokumentáció tartalmazza a beruházás célját, a befektetési lehetőségeket, a költségeket, az irányítási modellt, a kínált szolgáltatásokat, a lehetséges használók elemzését, a pénzügyi megvalósíthatóságot.
További terveink
Az üzleti környezet számára alkalmatlan, vagy teljesen leromlott állagú épületek elbontásával, környezeti kármentesítéssel zöldmezős építési terület hozható létre. A hiányzó infrastruktúra kiépítését, épületek felújítását követően 1500-2000 m2 alapterületű, 8-10 műhelycsarnokot tartalmazó vállalkozói falu alakítható ki. A vállalkozói falut kiszolgáló, közös infrastrukturális szolgáltatásokat kínáló, további betelepüléseket vonzó inkubátoros funkció kiépítésére is szükség van. A Parkba betelepülni vágyó kis-és középvállalkozók számára vállalt szolgáltatások biztosítására parkirányító központot szükséges létrehozni.
Az INTERREG projekt eredményeit Nagyatád Város Önkormányzata a már elfogadott Dél-Dunántúli Operatív Program 1. Prioritási tengelyének „Gazdasági funkciójú városrehabilitáció és gazdasági intézményi infrastruktúrafejlesztés” csoportjához kapcsolódóan, további pályázat során kívánja felhasználni, továbbfejleszteni.
Az elvégzett feladatok
A feladatok elvégzése összehangolt munkaszervezést, közös projekt csoport felállítását, munkaértekezletek tartását igényelte. A polgármesteri hivatalban dolgozó projektmenedzser szervezte a szakértők, szaktanácsadók kiválasztását, szerződések előkészítését, módosítását, folyamatos kapcsolattartást a partnerekkel és az irányító hatósággal.
Az előrehaladási jelentések, kifizetési kérelmek, a megvalósítással kapcsolatos feladatok, a végső jelentés elkészítése, a projekt menedzser jelentős többletmunka végzését, és más munkatársak bevonását is igényelte.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu