Virtuális E-sztergomi világ 2007/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Komárom-Esztergom Megye

Virtuális E-sztergomi világ 2007/3

IX. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Esztergomban az önkormányzat GVOP 4.3.1 pályázat által támogatott projektjének eredménye a 2007 áprilisában átadott új városi portál az elektronikus ügyintézés kellékeivel. A megvalósítás a fővállalkozó Albacomp Zrt. és alvállalkozói, a RacioNet Zrt., a Holest Kft., a Konzorcia Kft. és a beszállító IBM mellett az Esztergom Városi Önkormányzat Knapp János Pál alpolgármester által vezetett csapatának érdeme. Az e-önkormányzatról Knapp János Pál és a Konzorcia Kft. szolgáltatási igazgatója, Schmidt Pál nyilatkozott.

 

 

Knapp János Pál: 

A 2007 áprilisától élesben üzemelő portál javulást hozott a kommunikáción az ügyfélkapcsolatokban és a polgármesteri hivatalon belül is. Építve a központi Ügyfélkapura és az elektronikus aláírásra, már 18 ügyfajtánál megvalósítottuk az elektronikus ügyféljelentkezést, az űrlapetöltést, és több ügyfajtánál az űrlapbefogadást, ügyindítást is. 

Schmidt Pál:

Ami köszönhető a www.esztergom.hu portált kiszolgáló, IBM Websphere motorral megvalósított szerkesztőségi rendszernek. A robusztus portál könnyen a változó igényekhez igazítható, nemcsak a kinézete, de a logikája és a kapcsolatai is könnyen alakíthatók a belső rendszerekkel. 

 

■ Mi volt korábban? 

Knapp János Pál:

Nálunk sajnos a rendszerváltozás sokáig szinte észrevehetetlen volt, és sok munkánkba került 2000- től Meggyes Tamás polgármesterrel, míg felébresztettük a hivatalt Csipkerózsika-álmából. A Széchenyi Terv egyik pályázatán 50 köztisztviselőnek nyertünk PC-t. De az áttörés akkor volt, amikor több mint száz munkaállomást váltottunk ki új IBM PC-vel. 

 

■ Miért döntöttek a portálfejlesztésben is az IBM mellett? 

Knapp János Pál:

Közrejátszott a meggyőző tapasztalat az IBM gépek megbízhatóságáról, de elsősorban a szoftverre kellett figyelnünk. Ahhoz, hogy az informatikai rendszer a hivatal munkáját megbízhatóan és sokoldalúan tudja támogatni, komoly platform és fejlesztés kellett. A portálhoz a Websphere-ben találtuk meg a legalkalmasabb platformot. Tudtommal számos önkormányzat választotta ezt a platformot, ami nem lehet véletlen. 

 

■ Amikor beadták a pályázatot, mi volt az elképzelésük? 

Knapp János Pál: 

Az álmunk a polgármester úrral egy áttekinthető informatikai támogatás volt a köztisztviselői kar munkájának irányítására. Meggyes Tamással 2000-ben történt polgármesterré választása után nagy lendülettel fogtunk hozzá a dolgok mozgásba hozásához. Feladatlistáink voltak, kis lépésekre osztva próbáltuk kézben tartani a folyamatokat, de egy idő után fel kellett ismernünk, hogy a számolótáblánál mélyebb informatikai támogatásra van szükség. Ebből nőtt ki, amit most márciusban átvettünk. A projektben egy Opál iktatási rendszert telepítettek a Városházán, amiben van workflow is. Amin még dolgoznunk kell, hogy a teljes anyag elolvasása nélkül meg lehessen ítélni, hogy áll valaki a feladattal. 

Schmidt Pál:

Ez már a következő évek fejlesztése lehet, bár szerintem az Opál jól kezelhető, finomhangolással sok mindenben alakítható. Lényeges eredmény, hogy az ügyfél-kommunikációt és a portálszerkesztési feladatokat ellátó Websphere alkalmazás, mögötte a Lotus Domino szöveg-adatbázissal integrálva van a workflow-val. Az elektronikus ügyintézés dokumentumai például automatikusan kerülnek a portálra. 

 

■ Mekkora jogi munka van a beruházás mögött? 

Knapp János Pál:

Nagy, hiszen jogilag is ki kellett találni a rendszereinket, a sok jogszabály miatt meglehetősen bonyolult eljárásokat kellett ugyanis modellezni és beépíteni az ügyfélkezelésbe. Sok gondot okozott az egész magyar önkormányzati rendszer felemás volta, az önkormányzati és a közigazgatási feladatok keveredése. A polgármester és a két alpolgármester feladatainak a leképezésével nem is sikerült maradéktalanul megbirkózni. Köztisztviselők vagyunk, de ugyanakkor az önkormányzati képviselő-testület választott tisztségviselői is. Vegyes a hatáskör, hol hatóságként kell fellépnünk, hol a polgárok választott képviselőjeként. Tanulmányoztam a közigazgatás felépítését több országban is, ilyen öszvér rendszert sehol sem találtam, máshol érdekes módon ketté tudták választani az önkormányzatiságot és a hatósági működést. 

Schmidt Pál:

Át kellett gondolni a folyamatokat, hiszen workflow-t anélkül nehéz lett volna beprogramozni. Én ebben az ügyintézők ellenállásának a leküzdését találtam a legnehezebbnek. Az ügyintéző és az ügyfél viszonyát forgattuk fel fenekestül, amikor arra kértük a köztisztviselőket, mondják meg pontosan napra, órára, hogy hozzájuk milyen időpontokat adhat ki a rendszer. 

 

 

■ Hogyan fogadták az ügyfelek a fejlesztést? 

 Schmidt Pál:

Elsőként mintha a vállalkozók éreztek volna rá a portál előnyeire. Mikor híre ment, hogy a különféle adóügyekhez megindul az elektronikus bevallás, jöttek a telefonok, hogy na, mikor indulunk már.

Knapp János Pál:

Az évi százötvenezer ügyünkből eleinte csak kevés kerül kapcsolatba a portállal. De gyors fejlődésre számítok. ■ 

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu