A Monoki kezdeményezés margójára 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

A Monoki kezdeményezés margójára 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Komáromi Éva
jegyző
Sárospatak

„Keresztmetszet a szociális ellátások átalakítására vonatkozó kezdeményezésekről”

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Monok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2008. május 21-én rendeletben írta elő, hogy a rendszeres szociális segély folyósítása meghatározott időtartamú közmunka elvégzéséhez kötött. Az Önkormányzat ugyancsak rendeletben határozott arról is, hogy az arra egyébként jogosult szülők csak abban az esetben kapják meg a gyermekvédelmi támogatásokat, ha gyermekeiket óvodába, iskolába járatják.
Hasonló érvek alapján a monoki szabályozás egyes elemeit részben vagy egészben átvéve más helyi önkormányzatok, így például Ivád és Sárospatak is feltételhez kötötték a szociális segélyek, támogatások kifizetését.
Valamennyi település esetében a rendeletmódosításra irányuló előterjesztés kezdeményezői a polgármester, illetve az alpolgármester voltak. A jegyzők számos alkalommal jelezték törvényességi észrevételüket a tekintetben, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem lehet feltételhez kötni a szociális támogatások kifizetését.
Az érintett települések döntéshozói tudomásul vették, de figyelmen kívül hagyták a jegyzők észrevételét. Az elfogadott rendeletmódosítások rövid időn belül nagy nyilvánosságot kaptak és számos sajtó adott hírt ezekről a döntésekről.
A rendeletmódosításokat elfogadó településeken kívül még egyéb települések is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, de volt, ahol nem vették napirendre, vagy lekerült napirendről a helyi szociális rendeletek módosítása éppen a jegyzők törvényességi kifogására tekintettel (pl.: Sátoraljaújhely).
A kezdeményezés hatása
A szociális ellátások feltételhez kötése csaknem valamennyi igazgatási szintet megmozgatta, hiszen a helyi önkormányzatok után a törvényességi felügyeletet gyakorló megyei közigazgatási hivatalok, valamint az ágazati minisztérium is áttekintette a szóban forgó ügyeket. Vizsgálatot indított a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, valamint az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa is. Mindkét ombudsman részletes vizsgálati anyagot készített és az érintett településeket arra kérték, hogy helyezzék hatályon kívül törvénysértő rendeleteiket és a Szociális és Munkaügyi Minisztert felkérték, hogy értékelje átfogó módon a segélyezéssel és a közfoglalkoztatással kapcsolatos eddigi tapasztalatokat.
Az ombudsman jelzésével egyetértésben a közigazgatási hivatal ugyancsak kezdeményezte, hogy Sárospatak és Monok község helyezzék hatályon kívül törvénysértő rendeleteiket, illetve a Képviselő-testület ismételten tűzze napirendjére ezen téma megtárgyalását és a döntésről, illetve annak hátteréről és okairól tájékoztassák mind a közigazgatási hivatalt, mind az ombudsmant.
Mit hozhat a jövő?
Ezekben a napokban (2008. július) az érintett települések vezetői azon tanakodnak, hogy helyes-e korábbi döntéseik hatályon kívül helyezése, még azon az áron is, hogy nyilvánvaló törvénysértő döntésekről van szó, vagy az eredeti elképzeléseik mellett kiállva továbbra is fenntartják azokat. Monok már jelezte, hogy nem vonja vissza rendeletét, Sárospatak Képviselő-testülete a napokban fogja tárgyalni a közigazgatási hivatal törvényességi észrevételét.
Az elmúlt hónapok eseményeiről a témával kapcsolatban összességében elmondható, hogy inkább az egységesség, mint a megosztottság volt a jellemző a települések vezetői és a lakosság között. Bárhogyan is döntenek a rendeletet megalkotó települések, a központi szabályozás áttekintése és esetleges módosítása már-már elodázhatatlanná válik, és általános társadalmi érdeklődés övezi mind a központi, mind a helyi jogalkotás színterét.
Mi magunk, az érintett településen a szakmát képviselő köztisztviselők ugyancsak bízunk a törvénymódosítás lehetőségében, hiszen nagyon nehéz olyan helyzetben dolgozni, amikor a Képviselő-testület jogszabálysértő és ugyanakkor végrehajthatatlan rendeletet alkot. Az érintett lakossággal nekünk kell nap mint nap találkoznunk, és megértetni velük, hogy a korábban részükre járó ellátások bár törvény szerint továbbra is járnak, mi nem adhatjuk oda…

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu