A kompon 2005/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

A kompon 2005/4

VII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szabó Imre Pest Megye Közgyűlésének Elnöke



A komp elindult az egyik parttól a másikra és keményen dolgozunk, hogy jó helyen, mi több, kiváló helyen kössön ki.


A magyar megyerendszer ezeréves történetének egyik legizgalmasabb s alighanem legnagyobb változásainak időszakát éli. Akik résztvevői és alanyai ennek a változásnak egyfelől túl lassúnak tartják az ütemet, némelykor úgy érzékelve, hogy éppen nem is mozdulunk. A többség főként, akik belül vannak, a haladás ütemén nem töprengenek, őket nagyon is lekötik a napi kihívásokra adandó válaszok, terheli a tervezés felelőssége, miközben szükségképpen sok az ismeretlen az egyenletben.
Mindez Pest megyére nézve sokszorosan igaz. Egymillió egyszázezer lakosával az ország legnagyobb népességű megyéje. Ezer esztendeje a magyar állam központi területe, nem véletlenül van harmincnyolc városunk, nagy múltú intézményrendszerünk, rengeteg műemlékünk, kreatív értelmiségi bázisunk, s mindezt egy több évszázada létező megye fogja össze.
A megye intézményeket működtet, a megye gondoz és gondolkodik, felügyeletet gyakorol és rá hárul a területfejlesztés összehangolása, a kistérségek és települések közötti humán és gazdasági kapcsolatok erősítése, sokszor szervezése. Miközben eszközünk, lehetőségünk kevés. Ha azonban a megye nem működne jól vagy legalább megfelelően mind kötelező, mind vállalt feladatai ellátásban, akkor nem csak értékeink egy része menne veszendőbe, de a komp sem köthetne ki kiváló helyen.
A megyénket bemutató írások egy része erről a megőrzésről, evolúcióról szól. A másik rész a jövőről. Hogy merre fejlődik tovább a Közép-magyarországi Régió, hogy meghatározó szerepet tölthetünk-e be a Közép-Kelet-Európát átszelő fő gazdasági és kereskedelmi csatornák metszéspontjában. Leszünk-e kreatív hely, tudásrégió, motorja az országnak és az egész Kárpát-medencének?
Mindehhez Pest megye stratégiai tervvel rendelkezik, fölállítottuk fejlesztési prioritásainkat, nagy vonalakban kidolgoztuk a megvalósításhoz szükséges projekteket. A megyét bemutató írások természetesen tény és tárgyszerűen ezeket a folyamatokat jelenítik meg.
A közgyűlés elnökeként fogalmazhatok képszerűen: a komp, rajta felbecsülhetetlen értékekkel, rendületlenül halad. Tőlünk telhetően. Sokak munkájával, erőfeszítésével. Elkerüli a zátonyokat és kiváló helyen fog kikötni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu