http://www.ambienonlinebuycheap.com/ cheap Tramadol online overnight delivery http://freephen375.com/is-phentermine-very-expensive-to-buy/ http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
http://hvgorac.hu/Az_altalanos_kozigazgatasi_rendtartas_magyarazata
  CIKKEK

  A jegyző mint vízügyi hatóság Betűméret: Betűméret
2017.03.14.
 
 

Évfolyam: XIX. Lapszám: 1.
Rovat: Jogalkotás-Jogalkalmazás - 73 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település:
 
 

A vízügyi hatósági engedélyezési eljárások során a hatáskör megoszlik a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörrel rendelkező települési önkormányzatok jegyzői, valamint a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok, azaz a fővárosi és kijelölt megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok között.

 

A jegyzői hatáskörbe tartozó feladatokról, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24. és 25. §-a rendelkezik. Ezek ismeretében kijelenthető, hogy az ingatlan tulajdonosainak a jegyzőnél kérelmezniük kell azon vízilétesítmények létesítését, üzemeltetését, fennmaradását és megszüntetését, melyek a 24. §-ban szabott feltételeknek megfelelnek.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2016. évi XLI. törvény 4. § (7) bekezdése értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság fizetése alól az a létesítő, aki a törvény hatálybalépését megelőzően kérelmezi a vízjogi engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmény vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását és esetében az engedély megadásának feltételei fennállnak. A fennmaradási engedélyezési eljárás kérelmezési határideje 2018. december 31.

A fenti jogszabályi módosítással a jogalkotó azt kívánja elérni, hogy a 2016. június 4. és 2018. december 31. napja közötti időszakra vonatkozóan a kérelmezők vízkivételt biztosító vízilétesítményük további üzemeltetéséhez szankció alkalmazása nélkül juthassanak vízjogi fennmaradási engedélyhez.

Ha a vízkivételt biztosító vízilétesítmény vízjogi létesítési engedély nélkül került megépítésre vagy attól eltérően került megvalósításra, fennmaradási engedélyt kell kérni.

A jegyzőnek a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24. § (3) bekezdésének c) pontja értelmében a fúrt kút fennmaradásának engedélyezése esetén be kell vonnia az illetékes vízügyi hatóságot szakértőként, annak megállapítása érdekében, hogy a kút az (1) bekezdés a) pontjának hatálya alá tartozik-e, és az nem veszélyezteti-e a vízkészletek védelméhez fűződő érdekeket.

Véleményem szerint a kérelemre indult eljárásban függő hatályú döntést kell hozni, majd kérni kell a vízügyi hatóság szakértői nyilatkozatát belföldi jogsegélyben, végül a szakértői véleményt követően mérlegelni kell, hogy a fennmaradási engedély továbbra is megadható-e.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2016. évi XLI. törvény kimondja ugyan, hogy ha a kérelmező eleget tesz bejelentési kötelezettségének, mentesül a vízgazdálkodási bírság fizetése alól, azonban ez nem azt jelenti, hogy maga az eljárás illetékmentes. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény mellékletének XIII. pontja tartalmazza az egyes környezet- és természetvédelmi, valamint vízügyi hatósági eljárások eljárási illetékét. Abban az esetben, ha a kérelemre indult környezet- és természetvédelmi, valamint vízügyi közigazgatási hatósági eljárásokra jogszabály igazgatási szolgáltatási díjat nem állapít meg, az alapeljárás illetéke 5000 forint.

A kérelem a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet 3. számú melléklete. Ennek ismeretében nincs szükség a különböző típusba tartozó vízügyi hatósági eljárások külön kérelmének megalkotására, mivel a jegyzői hatáskörbe tartozó összes vízügyi hatósági eljárás meghatározott kérelmét a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

Az eljárással kapcsolatban számos lakossági kérdés merült fel, melyeket szükséges lenne tisztázni.

A tulajdonosok döntő többsége az ingatlan területén található kutat az ingatlannal egyidejűleg vásárolta meg, illetve megörökölte. Ezekben az esetekben a kút műszaki adatait, illetve a kivitelezőjét és a kivitelezés dátumát nem lehet egyértelműen meghatározni. Mi ezekben az esetekben a helyes ügymenet?

Felmerülnek olyan esetek is, ahol egy ingatlan területén több kút is megtalálható. Nézzük azt a példát, ahol egy helyrajzi számon két kút, egy ásott és egy fúrt kút is található. Véleményem szerint ebben az esetben két fennmaradási engedélyt kell a tulajdonosnak kérnie, mivel a két kút műszaki paraméterei egymástól jelentősen eltérhetnek.

A lakosság részéről megfogalmazódott az a kérdés is, hogy mi értelme van, milyen célt szolgál a kutak bejelentése.

A bejelentések egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy fel lehessen mérni a lakosság vízbázisba történő beavatkozását, illetve azok használatának mértékét. Az intézkedés célja továbbá, hogy a megadott időszakban a kérelmezők a vízkivételt biztosító vízilétesítményük további üzemeltetése mellett, egyéb szankció alkalmazása nélkül juthassanak fennmaradási engedélyhez. Az engedély nélkül létesült vízkivételi helyek legalizálásához vízjogi fennmaradási engedély megszerzése szükséges. Az azonban, hogy az adatok statisztikailag hogy kerülnek felhasználásra, rögzítésre, még nem ismert. A hatóságoknak a kiadott engedélyekről a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet 24. § (7) bekezdése értelmében nyilvántartást kell vezetniük. Úgy vélem, hasznos lenne egy korszerű térinformatikai rendszer és adatbázis felállítása, melyben könnyen és szemléletesen nyilván lehetne tartani a vízjogi engedéllyel rendelkező létesítményeket.

Meglátásom szerint a fentiek tükrében az irányadó jogszabályok további pontosítására lenne szükség az egységes jogalkalmazási gyakorlat érdekében. 

Diósgyőri Gitta dr.
jegyző
Cegléd Város Önkormányzata, JOSZ Pest Megyei Tagozatának elnöke


   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  FÓRUM FRISS
Kormánytisztviselők jogállása - jubileumi jutalom - végkielégítés
Kelt: 2012.04.10.
  FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK
Lerzsi24 2013-01-29 13:16:27
Miracle hozzászólásával...
Tovább..
Katika55 2012-12-23 13:57:36
2012. július 26-án járt volna a...
Tovább..
kívülálló 2012-06-23 07:03:58
Lehet, hogy nagyon kell keresni a...
Tovább..
Miracle 2012-05-17 13:14:23
Jó lenne egy jogértelmezés a...
Tovább..
Alászolgája 2012-01-14 20:23:25
Egyetértek, gyakorlatilag a...
Tovább..

http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK