IKeR – Integrált Kistérségi e-Közigazgatási Rendszer fejlesztése Hajdúszoboszlón és partnertelepülésein 2006/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Hajdú-Bihar Megye

IKeR – Integrált Kistérségi e-Közigazgatási Rendszer fejlesztése Hajdúszoboszlón és partnertelepülésein 2006/5

VIII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló



Egyedi projektünk a kistérségi többcélú társulás és a 19 csatlakozott település összehangolt informatikai stratégiájának teljesítését célozza. Komplex és integrált rendszer, mivel az igazgatási ügyvitel mind a 4 elemét (ügykezelés, ügyintézés, adatkezelés, információ-szolgáltatás) támogatja a másik nyertes „ADATSZTÁR” pályázattal együtt.

 

Az IKeR moduljai: – közigazgatási portál (www.e-tarsulas.hu);
 „e-Europe 2005 CLBPS-ajánlás” 2. szintje szerinti elektronikus ügyintézési lehetőség 100, 3.-4. szintje szerinti teljes elektronikus ügyintézési lehetőség legalább 20 ügyfajtában, ügymenetkezelő (workflow) segítségével;
 feladat-költség alapú gazdálkodást támogató CORSO pénzügyi szoftver;
 kistérségi fejlesztést elősegítő térinformatikai erőforrás-térkép.
Szabvány jellegű, nagyszámú, másként össze nem tartozó település-együttesre készül. Bizonyítja, hogy lehet sokféle településnek egyaránt alkalmas rendszert fejleszteni. Ezt elősegíti az ASP-alkalmazás-szolgáltatási megoldás, amellyel a szervereket, kliens számítógépeket és a szoftvereket készen adja a nyertes szállító konzorcium (vezetője a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központja). Mindegyik település egy rendszert használhat szélessávú internet hozzáféréssel, amely „dobozolt szaktudásként” tartalmazza a hatályos joganyagot, ügyfél-tájékoztatókat, ügymenetleírást, irat-mintatárat, valamint „etiKETt” oktató- és vizsgaanyagot. A közigazgatási eljárási törvény „keretworkflowja” alapján készülnek az egyedi ügyek speciális ügymenetei. A személyesen bejövő ügyfelet, valamint a papíron érkező kérelmeket is az elektronikus rendszerben kezeljük, biztosítva a jogszerű, szakszerű, gyors, ügyfélbarát ügyintézést, a teljesítményt, határidők betartását. Megszüntetjük a tér- és idő korlátokat, „házhoz visszük a hivatalt”, (on line non stop távtájékoztatás, ügyintézés).
Az ügyintézőnek/ügyfélnek pusztán a számítógép/internet elegendő. A rendszer a legkisebb településen is biztosítja a szakértelmet, megkönnyíti az ügyintézés-szervezést, a helyettesítést, az új ügyintéző betanulását, gyorsítja a munkavégzést. Az ügyfél valóban partnerré, a hivatal ügyfélbarát szolgáltatóvá válhat.
„Azok készítik, akik használják”, segítséget nyújt a Jegyzők Országos Szövetsége, a Városi Jegyzők Egyesülete, a Hajdúsági Jegyzők Egyesülete. Felhasználóbarát, alap informatikai ismeretekkel kezelhető, amelyhez igazgatási-informatikai képzés társul, számítógépes oktatótermünkben, illetve az „etiKETt” segítségével folyamatosan.
Partnertelepülések (23):
Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás (Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Nagyhegyes, Ebes) Báránd, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Földes, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hortobágy, Kaba, Nyíracsád, Polgár, Téglás, Tiszacsege, Újszentmargita, Vámospércs, Püspökladány, Hajdúsámson, Kemecse.
A projekt összköltsége 519.000.000 Ft, amelyből uniós (GVOP) támogatás 454.125.000 Ft, BM Önerő Alapból 38.955.000 Ft. Legvégső befejezési időpontja 2007. május 16.
Eredménye a közigazgatás hatékonyságának és gyorsaságának javulása, az ügyfélkiszolgálás garantált minősége. A közigazgatási folyamatok újragondolásával nyilvánossá, megismerhetővé, kiszámíthatóvá, az érdeklődők, ügyfelek által is ellenőrizhetővé válik az ügyintézés, növelve a bizalmat, az elégedettséget. Az ügyvitel új minősége, a hasznos elektronikus tartalom serkenti az infokommunikációs eszközök használatát. Az elektronikus közigazgatási szolgáltatások javítják a térség lakosságmegtartó képességét, üzleti vonzerejét, turizmus- és befektetésvonzó képességét, elősegítik a munkahelyek megőrzését, -teremtését, a vállalkozások versenyképességét. Az Európai Unió keleti kapujává vált Hajdú-Bihar megye (nagy része) saját fejlesztésű világszínvonalú infokommunikációs rendszert alkalmaz felzárkózásának elősegítésére.
A rendszert a pályázati program befejezése után újabb települések hasznára kínáljuk fel. Bemutatókat szervezünk, kedvező ajánlatunkkal meg fogjuk keresni a még nem partner önkormányzatokat.
Információk a www.e-tarsulas.hu,  illetve a www.hajduszoboszlo.hu, valamint a www.hbmo.hu/hbmoik internet-portálon találhatók.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu