A pályakezdő diplomások ösztöndíjas foglalkoztatásának elősegítése a közigazgatásban 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pályázatok

A pályakezdő diplomások ösztöndíjas foglalkoztatásának elősegítése a közigazgatásban 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Feleky Pál dr.
vezető

Munkaügyi Központ

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium központi munkaerőpiaci programot indított. A program célja a diplomás fiatalok gyakorlati munkatapasztalat-szerzésének megkönnyítése, az oktatás és a munka világa közötti átmenet elősegítése. A Kormány határozatban (1158/2004. (XII.28.)) fogalmazta meg az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

 

A programban részt vehetnek a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 1. §-a (1)-(2) bekezdés hatálya alá tartozó központi közigazgatási szervek, továbbá azok területi és helyi szervei, ha engedélyezett költségvetési létszámkeretük 1,5 százalékát meghaladó létszámban kívánnak foglalkoztatni ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony keretében diplomás pályakezdőket.
Az ösztöndíjas foglalkoztatás időtartamának minimum el kell érnie a 9 hónapot.
A programban diplomás pályakezdőnek minősül az, aki a 30. életévét még nem töltötte be, az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, a munkaügyi központnál nyilvántartott munkanélküli, diplomáját az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony megkezdése előtt 2 éven belül szerezte, valamint diplomájának megszerzése után létesít ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt.
A támogatás formája és forrása: vissza nem térítendő (foglalkoztatás bővítését szolgáló) támogatás, amelynek forrása a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatás alaprész decentralizált kerete.
A támogatás mértéke és időtartama: a pályakezdő fiatalok az ösztöndíjas foglalkoztatásáról szóló 2004. évi CXXIII. törvényben rögzített alanyi jogon járó 50 százalékos járuléktámogatással, valamint az 1158/2004. (XII. 28.) kormányhatározat alapján nyújtott ösztöndíj 50 százalékos átvállalásával együtt adható a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatás, mely az ösztöndíj összege 50 százalékának (maximum 45 ezer forint havonta személyenként) megtérítése legfeljebb 9 hónapra.
Az együttesen nyújtható támogatások a következők szerint alakulnak: a tb-járulék 50 százalékának megtérítése a 9 hónapos foglalkoztatás után; az ösztöndíjas foglalkoztatás támogatásával az ösztöndíj 50 százaléka, legfeljebb azonban 45 ezer forint havonta; foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatás, amely az ösztöndíj 50 százaléka, legfeljebb azonban 45 ezer forint havonta.
A támogatási kérelmet egy példányban, magyar nyelven, a kérelemhez szükséges mellékletek becsatolásával, az ösztöndíjas foglalkoztatás megkezdése előtt kell a kérelmező székhelye szerint illetékes megyei munkaügyi központhoz benyújtani. A támogatási kérelem formanyomtatványa a munkaügyi központokban és a kirendeltségeken vehető át, valamint letölthető a Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központ honlapjáról (www.bacsmmk.hu).
A benyújtott kérelmeket a munkaügyi központ bírálja el.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu