Pécs Környéki Jegyzőklub 2001/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Pécs Környéki Jegyzőklub 2001/4


A közismerten aprófalvas Baranyában 302 helyi önkormányzat található és 160-170 jegyző, körjegyző dolgozik a településeken. A megyében ez az egyetlen működő jegyzőklub, de ez a kis önszerveződő közösség nem képes  ezt a jegyzői létszámot megmozgatni, ezért  további – elsősorban a városi jegyzők székhelye köré szerveződő – újabb jegyzőklubok megalakítására lenne szükség.

 

A Pécs Környéki Jegyzőklub szervezését Dr. Szabolcsi Ibolya mánfai jegyző kezdte 1994-ben. Ekkor még elsősorban a pécsi lakóhelyről a pécs környéki településekre kijáró, utazgató jegyzőket fogta össze a klub, amelynek keretében pécsi helyszínnel találkozók, baráti beszélgetések, közös vacsorák szervezésére került sor a mintegy 20 fős tagság bevonásával. A szakmai munka már a kezdetkor is kiterjedt a köztisztviselői törvény tervezett módosításának, a Jegyzők Országos Szövetsége alapszabályának véleményezésére, az új törvények alkalmazása körüli problémák, nehézségek, tapasztalatok kicserélésére.

1997-ben vettem át egerági körjegyzőként a klubvezetést. Évente átlagosan 6-8 alkalommal találkozunk, mindig más-más településen. Ilyenkor az adott településről szóló ismertetővel, eredményeket és a terveket bemutató rövid előadással nyitja meg tanácskozásunkat a vendéglátó polgármester. Tapasztalataink szerint a polgármesterek kivétel nélkül örömmel tesznek eleget a vendéglátó, házigazda szerepének. Összejöveteleinkre szakmailag elismert előadókat hívunk az aktuális témákhoz illően, így vendégünk volt már Dr. Kiss László alkotmánybíró, egyetemi tanár, Dr. Ivancsics Imre a Pécsi Egyetem Dékánja, A JOSZ volt elnöke és elnökségi tagjai, A Magyar Államkincstár megyei igazgatója, OTP Bank Rt. Megyei igazgatója, TÁKISZ igazgatója, minisztériumi főosztályvezetők, megyei önkormányzati tisztségviselők és a közigazgatási hivatal főosztályvezetői, tanácsosai. Meghívásunkat minden találkozónkra elfogadta Dr. Bércesi Ferenc a Baranya megyei Közigazgatási Hivatal vezetője, aki kifejezetten kéri is, hogy jelen lehessen klubfoglalkozásainkon. Hivatalvezető úr jelenlétével sokat segített jogértelmezési és jogalkalmazói munkánkban.

Klubunk kötetlen, szervezeti és jogi személyiséget nélkülöző formában működik. Az aktuális napirendekre a kollegák tesznek javaslatot a klubvezető felé telefonon, aki ennek figyelembe vételével szervezi meg a tanácskozás időpontját, helyszínét és választja ki a meghívott vendéget, vagy előadót.

Klubfoglalkozásainkon átlagosan 12-18 jegyző kollega jelenik meg, ugyanakkor 30 jegyző jelezte részvételi szándékát. Úgy látom, hogy a működőképes jegyzőklub 15-25 fővel szervezhető, mert az ennél nagyobb létszámnál már nem biztosítható a közvetlenség, a kötetlenség és a rugalmas reagálás a felmerült szakmai problémákra. Ezért is jeleztem már a bevezetőben is, hogy Baranyában még legalább 4-5 klubot kellene létrehozni ahhoz, hogy a megye más térségeinek jegyzői is bekapcsolódhassanak akár a szűk körű szakmai-baráti konzultatív, akár a Jegyzők Országos Szövetségének érdekképviseleti, szakmai munkájába. 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu