Diplomás roma munkavállalók elhelyezkedése

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Diplomás roma munkavállalók elhelyezkedése


A kormány támogató programmal segíti a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését a közigazgatásban

A kormány 200 diplomás roma szakember felvételét kezdeményezi a közigazgatás legkülönbözőbb szintjein. Az októbertől induló program – amelynek célja a vezető roma értelmiségi réteg kiszélesítése és megerősítése – része a romák felzárkóztatását és beilleszkedését szolgáló intézkedéssorozatnak.

A következő évtized legfontosabb társadalmi kihívása, a politika legnehezebb feladata megakadályozni, hogy végérvényesen leszakadjanak azok a társadalmi csoportok, azok az emberek, akiket a szegénység mellett sok esetben még az előítéletek is sújtanak. A romák felzárkózása, beilleszkedése felelős hozzáállást kíván mindenkitől: a kormánynak több esélyt és lehetőséget kell nyújtania a romáknak, a romáknak pedig élniük kell ezekkel a lehetőségekkel.

A diplomával rendelkező roma munkavállalók előtt álló akadályok lebontása érdekében a kormány egy olyan komplex, szakmai és anyagi segítséget nyújtó programot dolgozott ki, amely segíti a diplomával rendelkező romákat a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben. A program keretében a pályázók minden segítséget megkapnak, hogy sikeresen tegyenek eleget a közigazgatásba való bekerülés szigorú követelményeinek.

A pályázók versenyvizsgára való felkészítését és vizsgáztatását a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) végzi. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is – a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével. A programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél, de már eddig több szervezet jelezte, hogy csatlakozna a programhoz. A program stratégiai célja, hogy a felvételt nyertek foglalkozatására határozatlan idejű köztisztviselői státusz keretében, a pályázó szakmai életútjának, képességeinek, érdeklődésének megfelelően kerüljön sor.

A programban résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ. A roma fiatalok tájékoztatása a pályázati lehetőségről célzottan, azaz a már meglévő adatbázisokra – elsősorban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Romaversitas programjaira – építve, másrészt a KSZK csatornáin keresztül – államigazgatási szerveknél, munkaügyi központoknál, felsőoktatási intézményekben való meghirdetés útján – történik.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A projekt összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja többek közt a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit. A pályakezdők első éves fizetését az Államreform Operatív Program, „Diplomával rendelkező romák foglalkoztatása a közigazgatásban” elnevezésű projekt 1 milliárd forintos keretösszege biztosítja. A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli.

A diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését segítő projekt csak az egyik eleme a kormány romák felzárkóztatását elősegítő intézkedéseinek. Emellett a kormány megerősíti például a Tanoda programot, amely azoknak a gyerekeknek nyújt felzárkózási lehetőséget, akiknek az iskolai oktatáson kívül is szükségük van támogatásra. Folytatódik a telepfelszámolási program is, amelynek keretében Magyarország ötszáz cigánytelepe közül száz felszámolását kezdi meg a kormány. Csak jövőre 1 milliárd forint jut erre a célra. Szintén a felzárkóztatást szolgálja az a szabály, hogy januártól csak az esélyegyenlőségi tervvel rendelkező önkormányzatok kaphatnak uniós támogatást fejlesztési céljaikra.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu