15 percen belül érkezik a segítség 2007/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

15 percen belül érkezik a segítség 2007/5

IX. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Pernyák Sándor tűzoltó ezredes megyei igazgató



A katasztrófavédelmi törvény 2000. január 1-jével megteremtette a jogi alapját a polgári védelem és az állami tűzoltóság országos és területi szintű integrációjának.

 

delmi Fõigazgatóság, valamint területi szervei, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, helyi szinten megmaradtak a polgári védelmi kirendeltségek és irodák mint szervezeti egységek.

 

Hármas feladatrendszer

A katasztrófavédelem hármas feladatrendszere a megelõzés, elhárítás és helyreállítás. Megyénkben is a jelentkezõ feladatok e három fõ pillér köré csoportosulnak.

 

A megelõzés keretében feladatunk szerves részét képezte a megye veszélyeztetettségének felmérése, elemzése. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településébõl 206 valamilyen veszélyességi osztályba sorolt az ott található veszélyforrások alapján.

 

Megyénkben a legnagyobb veszélyeztetettséget a természeti katasztrófák közül az ár- és belvizek jelentik. Ezeken a területeken 137 településen közel 210 ezer lakos él.

 

A másik jelentõs veszélyforrás a civilizációs veszélyeztetettség, amelyet a fõútvonalakon, valamint föld alatti és föld feletti termékvezetékeken szállított különbözõ nagy mennyiségû veszélyes anyagok (etilén, földgáz, kõolaj), valamint a 25 veszélyes anyagot gyártó és felhasználó üzem képezi. Ezekben az üzemekben összesen 7,3 tonna klórt, 91,3 tonna ammóniát, 600 tonna PB gázt, 425 tonna növényvédõ szert tárolnak. Különleges intézkedéseket igényel a SEVESO II. EUirányelvben meghatározott, kiemelt biztonsági kockázatot jelentõ két felsõ küszöbértékû veszélyes üzem (Tiszabezdéd területén az Intergas Hungária Kft., valamint a Prímagáz Hungária Zrt. nyíregyházi tároló üzeme), amelyekre az esetlegesen bekövetkezett katasztrófák elhárítása érdekében a kockázatbecslést követõen, belsõ védelmi tervek készültek. Az üzemek környezetében élõ lakosság védelme érdekében a katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi szakemberei külsõ védelmi terveket készítettek, melyek gyakorlását az illetékes polgármesterek tervezik, szervezik, irányítják.

 

A polgári védelemrõl szóló törvény a polgármestert hatalmazza fel a polgári védelmi feladatok megszervezésével és irányításával. A megyei igazgatóság a polgári védelmi feladatokra való felkészítés érdekében az önkormányzati vezetõk számára rendszeresen tart felkészítéseket. Kiemelt feladatként kezeljük a választások után az elsõ alkalommal megválasztott polgármesterek felkészítését. A képzéseket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetése, illetve a területileg illetékes polgári védelmi kirendeltségvezetõk végzik.

 

A veszélyelhárítás céljából a polgári védelmi szervezetek települési és területi szinten vannak megszervezve. Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében, az árvíz elleni védekezés érdekében, legnagyobb létszámban, 16 árvízvédelmi komplex csoportba 800 fõ került beosztásra a gyors feladat-végrehajtás miatt. Az alegységekbe beosztott személyek napra kész nyilvántartása, felkészítése és rendszeres gyakoroltatása kiemelt feladat.

 

Katasztrófahelyzetek és kapcsolódó feladatok

A tiszai ciánszennyezés miatt a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenysége mindjárt a megalakulást követõen az országban elsõként került reflektorfénybe.

 

A következõ év – 2001 – még jelentõsebb volt, hiszen a felsõ-tiszai árvíz védekezési, kárfelmérési, bontási és helyreállítási munkálatai hónapokon keresztül megfeszített munkát jelentettek a megye teljes katasztrófavédelmi szakembergárdája számára.

 

Folyamatos visszatérõ feladatként jelentkeznek a megyét is sújtó rendkívüli idõjárásból származó különbözõ veszélyhelyzetek, bekövetkezett katasztrófák. Jellemzõen ezek kisebb földrengések, minitornádók, nagy mennyiségû hirtelen esõzések.

 

2005-tõl kormányrendelet alapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság feladata a káreseményekhez kapcsolódó vis maior eredetû károk felmérésében való közremûködés, valamint a nyilatkozatok kiadása.

 

Speciális feladat számunkra a záhonyi határátkelõhely környékén idõnként jelentõs számban összegyûlt határátlépõk alapvetõ higiéniás feltételeinek megteremtése, biztosítása.

 

2006. augusztus 20-án a fõvárosban, a tûzijáték során bekövetkezett tragédia rávilágított arra, hogy a tömegrendezvények biztosításának megszervezése mennyire fontos, szükséges. Megyénkben is szinte minden település szervez olyan rendezvényt, amely már országos hírûvé vált, nagy tömegeket vonz. Megyénk vezetése az elsõk között ismerte fel annak szükségességét, hogy ezekre a rendezvényekre a szórakozó közönség biztonsága és az anyagi javak megóvása érdekében a védekezésre hivatott szervezetek összehangolt együttmûködésére van szükség. A megyei védelmi bizottság elnöke levélben hívta fel a polgármesterek, rendezvényszervezõk figyelmét a biztosítási tervek készítésére. A biztosítási tervek szakmai megalapozottsága végett szakembereink is segítséget nyújtanak, valamint részt vesznek a rendezvények helyszíni biztosításában.

 

A tűzoltóságok szakmai felügyelete

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a katasztrófavédelmi törvény felhatalmazása alapján a tûzoltóságok szakmai felügyeletét látja el. Ez magába foglalja a tûzoltóságok teljes körû ellenõrzését.

 

Megyénkben öt készenléti egységgel rendelkezõ hivatásos önkormányzati tûzoltóság és hét önkéntes köztestületi tûzoltóság látja el, több mint száz fõs napi készenléti létszámmal a mentõ-tûzvédelmi feladatokat.

 

A mentõ tûzvédelmi helyzet javulásában jelentõs szerepük van az önkéntes tûzoltóknak, hiszen az elmúlt évi statisztikák is azt bizonyítják, hogy az összes tûzoltói vonulások több mint 30%-át az önkéntesek teljesítik. 2007. december 1- jével tovább javul a megye tûzvédelme, mivel Baktalórántházán is megkezdi mûködését az önkéntes tûzoltóság.

 

Az EU-normáknak megfelelõen – az országhatár közelében lévõ néhány szatmári és beregi település kivételével – megvalósult, hogy 15 percen belül megérkezik a segítség. A nagyobb káresemények felszámolása során jó az együttmûködés a hivatásos és önkéntes tûzoltóságok, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetése között. ■

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu