A városiasodó Bük nagyközség 2000/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

A városiasodó Bük nagyközség 2000/6

II. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Szabó József jegyző Bük



A kutatások szerint Bük Szent István korától kezdve a Soproni Várispánsághoz tartozott, s lakosai várjobbágyok voltak.

 


A Bük nevét tartalmazó első írásos emlék 1265-ből származik.
A falu első birtokosai a bükiek, illetve a vele rokonságban álló családok voltak.
A nemesi község kialakulása a XV-XVI. századra tehető. Az 1597. évi adólajstrom szerint a három részből álló Bük a jobbágytalan nemesi községek közé tartozott.
A XVI. században a törökök fosztogatásaitól nem menekült meg ez a terület sem.
A Kőszeg ostromára vonuló oszmán hadak a Répce-völgyben az útjukba eső falvakat, köztük Büköt is felgyújtották. A községben a nemesi jelleg miatt nem alakult ki nagybirtok. Nagyobb földterületével csak néhány család emelkedett ki, köztük a Felső-büki Nagy család. A család leghíresebb tagja Felsőbüki Nagy Pál volt, aki Sopron megye küldötteként részese volt az 1825. évi reform országgyűlésnek. Az 1865-ben átadott vasút nagy lendületet adott a község fejlődésének.
Cukorgyár épült, amely munkát adott a büki embereknek, s jó lehetőséget kínált a parasztságnak.
A gyár 1917-ben leégett, s nem is építették újjá.
Az egységes település 1902-ben alsó-felső- és közép-Bük egyesülésével jött létre.
1945 után mérföldkő volt a falu villamosítása, amit további infrastrukturális fejlesztések követtek.
Bükön korábban is nagyszámban éltek kereskedők és iparosok, akik meghatározó szerepet töltöttek be a falu életében.
A térség lakói számára a fordulatot 1962-ben a gyógyfürdő megnyitása jelentette, új fejezetet nyitva a község történetében.
A közel négy évtizedes múltra visszatekintő Büki Gyógyfürdő az Alpokalja legismertebb és legkedveltebb gyógyfürdője.
Ausztria felől három határátkelőn is könnyen megközelíthető a 13 ha parkosított területen elterülő fürdő vize pedig kiválóan alkalmas mozgásszervi és emésztőszervi panaszok enyhítésére.
A rekreációs parkban, gyönyörű környezetben, nyugodt körülmények között pihenőágyas napozók biztosítják a testi és szellemi megújulást.
A Konferencia és Szabadidőközpont lehetőséget biztosít konferenciák, tanácskozások, egyéb rendezvények színvonalas lebonyolításához.
Az alig több mint 3000 lelkes Bük Önkormányzata különleges helyzetben van. Nemcsak azokat a feladatokat kell ellátniuk, mint a hasonló nagyságú nagyközségeknek, de gondoskodniuk kell a fürdőre látogató közel egy millió ember, köztük jelentős számú külföldi megfelelő fogadásáról és ellátásról is.
Nem szokványos dolog, hogy egy nagyközség mentőállomást építtet. Erre mind a hozzáérkező vendégek, mind pedig a kistérség lakossága szempontjából szükség van.
Évek óta részvetői vagyunk a Virágos Magyarországért mozgalomnak. 1998-ban az ország legszebb virágos települése címet is elnyertük, amelynek eredményeként indulhattunk az Európai Virágosítási Versenyben is, ahol ezüst minősítést kaptunk.
Horváth Lajos polgármester legutóbbi képviselőtestületi ülésen adott tájékoztatója szerint a városi rang elérése érdekében nem tűztünk ki magunk elé időpontot. Nem a rang megszerzését tartjuk elsődleges feladatunknak, hanem a városi feltételek folyamatos kialakításán munkálkodunk.
A nagyközség ügyfélforgalma, sokrétű feladat ellátásának biztosítása nem kis gondot jelent vezetők és beosztottak számára.
A jelenlegi épület helyiségei – az irodák zsúfoltsága – már nem alkalmasak a korszerű és gyors ügyintézés lebonyolításához.
A képviselőtestület is látja a problémát, ezért egy-két éven belül – valószínűleg a Rendőrőrssel együtt új épület építésébe kezd.
Az új községházában szeretnénk megteremteni a színvonalas, minden igényt kielégítő ügyfélszolgálati irodát (irodákat), az ügyintézők számára korszerű munkafeltételeket, munkakörülményeket biztosítva.
Kiemelt figyelmet fordítunk az ügyintézők, munkatársaink folyamatos képzésére, tanulmányaik segítésére (pl. német nyelvtanfolyam és vizsga költségeit a Polgármesteri Hivatal teljes mértékben megtéríti).
A várossá fejlesztés lehetővé tenné más egyéb hatósági ügyek helyben történő intézését, amely tovább javítaná az itt élő állampolgárok, valamint az idelátogató vendégek szolgáltatási színvonalát.

keretbe:
Szabó József
1944-ben született Simaságon, akkor még Sopron megyében.
Több mint 30 éve dolgozik a közigazgatásban – előadó, vb-titkár, tanácselnök, majd 1990 óta Bük Nagyközségben jegyző
Felesége könyvelő egy helyi osztrák cégnél, Róbert (31 éves) MATÁV ellenőr, Zoltán (28 éves) Sárvári Polgármesteri Hivatalban ügyintéző.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu