Hozzáférés az ingatlan-nyilvántartáshoz 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-közigazgatás

Hozzáférés az ingatlan-nyilvántartáshoz 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Kun Andrea dr.

Szombathely
Vas Megyei Földhivatal munkatársa

Az ingatlan-nyilvántartás, földügyi igazgatás korszerűbbé tétele, ma minden ország, így Magyarország alapvető érdeke is, hiszen a biztonságos föld-, ingatlan tulajdonjog biztosítása a jól működő piacgazdaság egyik feltétele.

 


Ezt felismerve a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium jelentős átalakításokat hajtott végre az ingatlan-nyilvántartás területén.
A korszerűsítés eredményeként az ingatlanok tulajdoni lapján szereplő adatokat, tényeket és jogokat számítógépre rögzítették. Ettől az időponttól kezdve minden földhivatalban alkalmazásra került a TAKAROS (Térképen Alapuló Kataszteri Rendszer Országos Számítógépesítése) rendszer, amely lehetővé teszi a számítógépen való földügyi ügyiratkezelést.
Kialakításra került egy zárt számítógépes hálózat a TakarNet (Takaros Network) is, amely egyrészt a földügyi szakágak számítógépes összekapcsolását jelenti, másrészt külső felhasználók, így az önkormányzatok számára is lehetőséget biztosít a földhivatal adatállományának a hozzáféréséhez. A TakarNet hálózathoz való csatlakozás feltételeit az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény és a végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29) FVM rendelet tartalmazza.
Hiteles tulajdoni lap másolat és térképmásolat kiadására azonban továbbra is csak a körzeti földhivatalok jogosultak.
2002. június 10-e óta az ország területén valamennyi körzeti földhivatal a TakarNet hálózat segítségével képessé vált nem csak az illetékességi területén fekvő, hanem az ország bármely területén elhelyezkedő ingatlanokról való tulajdoni lap kiadására.
Hiteles és nem hiteles tulajdoni lap esetén is lehetőség van teljes (törölt bejegyzéseket is tartalmazó), szemle (az aktuális bejegyzéseket tartalmazó) és részleges (a kívánt bejegyzéseket tartalmazó) tulajdoni lap kiadására.
Térképmásolat kiadása jelenleg még nincs teljes körűen biztosítva. A rendszer üzemeltetésének tesztelése a Földmérési Intézet részéről folyamatban van. A térkép másolat kiadás szolgáltatása jelenleg Budapest legnagyobb részéről működik. Az országos többi részének bekapcsolása közeljövőben várható. A digitális ingatlan-nyilvántartás térkép esetén is az a cél, hogy a tulajdoni lap kiadásához hasonlóan a körzeti földhivatalok az ország összes településéről tudjanak majd térképmásolatot szolgáltatni.
2005. szeptember 15-ével az önkormányzatoknak, közigazgatási szerveknek, közjegyzőknek, stb,. valamint 2006. április 3-ától magánszemélyeknek is lehetősége nyílt a változásfigyelő-értesítésküldő szolgáltatás igénybevételére. Ezen szolgáltatás a tulajdoni lapokkal kapcsolatos tranzakciókról e-mailen, vagy/és SMS-ben történő értesítés keretében valósul meg. Ezt a jogi személyek a TakarNet hálózathoz csatlakozva, a magánszemélyek pedig a földhivatal ügyfélszolgálatán történő szerződéskötést követően vehetik igénybe.
A földhivatalok többek között a helyi önkormányzatok részére az ingatlanokkal kapcsolatos hatósági feladataik ellátásához – a 1996. évi LXXXV. Tv. 31.§-ban meghatározott esetekben – is biztosítja az ingatlan-nyilvántartás megismerését.
A helyi önkormányzatok és társulásaik teljes személyes díjmentességben is részesülnek, de ebben az esetben az eljárás megindítását megelőzően írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy a naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett.
E szolgáltatás iránti kérelmek teljesítése azonban több okból sem problémamentes. A jogszabály nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy a személyi díjmentességet élvezők évente egy alkalommal csak a saját tulajdonukban (kezelésükben) lévő ingatlanokról kérhetnek-e közhiteles másolatot vagy mások tulajdonában (kezelésében) állókról is.
A tárgyi díjmentességben részesülők közül a személyes díjmentességgel bíróknak miért nem kell hitelt érdemlően – e díjtörvény értelmében – igazolni a felhasználás célját. A tárgyi díjmentességet élvező ügykörök tudniillik, olyan széles körűen lettek meghatározva (lásd. tv. 31.§(1) bek. f.) pontja), hogy a személyes díjmentességet élvezők szinte korlátlanul kérhetnek a földhivataltól hiteles másolatot. Pontatlanságnak tartom a jogi szabályozásban azt is, hogy nem került egyértelműen rögzítésre az sem, hogy a tárgyi díjmentességet élvező ügykörökben eljárók csak illetékességi területre vonatkozóan vagy az azon kívül lévő ingatlanokról is kérhetnek-e hiteles másolatot.
A földügyi szakigazgatási szervek a társadalmi és gazdasági élet elvárásának megfelelően igyekeznek minél sokrétűbb és színvonalasabb szolgáltatást nyújtani. El tudnám képzelni azt a fejlesztést miszerint minden helyi önkormányzat, kerüljön rácsatlakozásra a TakarNetre, de csak is kizárólag a saját illetékességi területére vonatkozó adatok lekérdezési lehetőségével.
Ezt viszont oly módon kellene lehetővé tenni, hogy ebből az adatállományból más szervek, személyek részére mindennemű adatszolgáltatást a jogszabály megfelelő garanciák, előírásával kifejezetten tiltaná és szankcionálná is.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu