Közmunka 2000/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Közmunka 2000/2

II. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Baranya Pál
jegyző
Kunhegyes, Tiszafüred

”A települési önkormányzat a rendszeres szociális segélyt kérelmezô igényjogosult, aktív korú nem foglalkoztatott személyek számára legalább 30 munkanap idôtartamú foglalkoztatás megszervezésére köteles. A foglalkoztatási kötelezettség közmunka, közhasznú munka vagy a települést érintô közfeladat ellátása céljából szervezett egyéb munka biztosításával teljesíthetô. A foglalkoztatás megszervezését az önkormányzat más szerv útján is elvégezheti.”

 


Azt hiszem, hogy napjainkban az ország jó néhány jegyzôjének vannak álmatlan éjszakái, amikor a szociális törvénybôl származó fenti idézetben szereplô feladat végrehajtásának módján törik a fejüket.
Különösen azokban a térségekben okoz ez problémát, ahol a munkanélküliségi ráta magas.
Kunhegyes város a középtiszai kistérség központi települése.
Az 1993-as év kezdetére a város meghatározó munkahelyei megszűntek. A városban működô mezôgazdasági nagyüzemek is minimálisra csökkentették a foglalkoztatottak számát. A város egyéb munkáltatóira is jellemzô a kapacitások kihasználatlansága.
Sajnos városunkban a képzettségi szint meglehetôsen alacsony. A város társadalmi szerkezete azt mutatja, hogy elsôsorban az alacsonyabb képzettséget kívánó, élômunkaintenzív tevékenységek bevezetésére adottak a lehetôségek. Ebbôl kifolyólag rövid távon nem várható jelentôs számú új munkahely kialakulása, annak ellenére, hogy a város infrastruktúrája alapjaiban kielégítô. Van vezetékes ivóvíz, vezetékes gáz, telefon, szennyvízcsatorna, a városon keresztül halad a 34. számú fôút, és van vasútállomás is.
Számunkra jelentôs problémát okoz az aktív korú nem foglakoztatott személyek rendszeres szociális segélyezése, valamint a szociális törvényben elôirt 30 munkanap idôtartamú foglalkoztatás megszervezésére.
– Mi lehet a megoldás?
– A város önkormányzata már 1994-ben létrehozott egy közhasznú társaságot (kht.), amelynek alapvetô feladata az volt, hogy a nagyszámú munkanélküli részére próbáljon meg munkalehetôséget biztosítani. A társaság létrehozásakor az is inspirált bennünket, hogy látni kellett, hogy az anyagi problémákon túl a munkanélküliség sok személynél mentális problémákhoz is vezetett. A munkanélküliek számának növekedésével párhuzamosan rohamosan emelkedett a válások száma (sok házaspár nem viseli el, ha a nap 24 órájában össze van zárva, ill. nem tudnak megbirkózni az egyre tornyosuló problémákkal), és jelentôsen nôtt az alkoholizmus. A tartósan munkanélküliek egy része pedig úgymond „elszokik a munkától”, a gyerekek, fiatalok számára pedig nincs példa, úgy nônek fel, hogy azt hiszik, a jövedelemszerzés meghatározó vagy talán egyetlen módja a segélyek kérése.
– Milyen módon segítette, illetve segíti a kht. az önkormányzatot feladatai ellátásában?
– A korábbi években a közel 600 fô munkanélküli foglalkoztatásában működött közre. Ennek az adott különös jelentôséget, hogy minden dolgozó annyi munkalehetôséget kapott, hogy módja legyen a munkaügyi ellátásba való visszakerülésre, illetve a képzettségének megfelelô munkalehetôség megnyíltáig „hasznos” tevékenységet folytasson. A tevékenység skálája igen széles, a parkgondozás, köztisztasági tevékenység, intézményi karbantartás, valamint a játék-összeszerelés is belefért.
Nagyon nagy jelentôsége volt annak, hogy amikor egy komoly befektetô jelentkezett a városban a kht. játék-összeszerelô üzemében dolgozókat teljes létszámban át lehetett irányítani egy korszerű, megfelelô jövedelmet biztosító üzembe.
– De mi is legyen az aktív korú nem foglalkoztatottak harmincnapos foglalkoztatásával?
– Meggyôzôdésem, hogy abban az esetben, ha a foglalkoztatási létszám eléri az ötven fôt, akkor már az önkormányzatnak mindenképpen profi szervezetre kell bíznia a feladat megszervezését, annak ellátását. Ezt az is alátámasztja, hogy mindenképpen biztosítani kell a foglalkoztatás legalább harmincnapos idôtartamát, oda kell figyelni arra, hogy kit, meddig alkalmazzunk, és természetesen a foglalkoztatás ne csak papíron történjen, annak érdekében, hogy eleget tegyünk a törvény betűjének. Fontos, hogy a település érdekében hasznos tevékenységet végezzen. Tisztességes feltételeket és viszonyokat kell teremteni. Nem szociális érzéketlenség az, ha a közhasznú munkás jogviszonyát megszünteti a munkáltatója nem megfelelô munkavégzés esetén. (Egy ilyen lépést azonban felvállal-e, fel kell-e vállalnia egy választott települési vezetônek, a polgármesternek.)
Tehát célszerű a „profi foglalkoztatási szervezetet” megbízni a feladatra, természetesen oly módon, hogy feladatellátási megállapodással lehetôséget biztosítani részére a települést érintô közfeladatok ellátásában való részvételre, és ehhez a szükséges támogatást biztosítani kell.

 

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu