Jegyzőreform 2006/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Jegyzőreform 2006/6

VIII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
dr. Kéki Zoltán címzetes főjegyző Kaposvár



Dr. Vincze Ferenc Hajdúszoboszló jegyzője izgalmas igazgatásszervezési és hatáskörtelepítési javaslatokkal állt elő.

 


Rövid megjegyzéseim, észrevételeim:
ad.1. „Kistérségi Önkormányzati Hivatal és kistérségi főjegyzői cím”
Az önkormányzati szabályozás következetes abban, hogy az önkormányzati hivataltípusokat a választott képviselőtestület szerveként nevesíti. Kistérségi szinten nincs önkormányzat így fogalmilag kizártnak tartom „kistérségi önkormányzati hivatalok” alapítását. Azzal viszont egyetértek, hogy kezdeményezzük a „kistérségi főjegyző” – és a javaslatot kiegészítem – megyei jogú városi főjegyzői cím bevezetését, melynek történelmi hagyományai is vannak, hisz a XIX. század végén XX. század elején ismert volt a városi főjegyzői rang.
ad.2. „Differenciált hatáskör-telepítés és Jegyzők Kistérségi Egyeztető Fóruma”
A differenciált hatáskör-telepítési javaslattal egyetértek. Azonban meggyőződésem, hogy annak ma akadálya a településtípusok normatív szabályozásának hiánya. (pl. van 1500 lélekszámú város és 200.000-es is)
Elképzelhetőnek tartok egy a tényleges feladatellátáshoz igazodó község, nagyközség, körzetközponti város, megyei jogú város tipizálást.
Az egyeztető fórum létrehozásának gondolata jó ötlet. Kérdés, hogy önkéntes alapon szerveződjön, esetleg a közigazgatási hivatalok közreműködésével vagy kötelezően előírt intézményesített forma legyen. Magam az önkéntesség mellett vagyok.
ad.3-4. „Munkáltatói jogok gyakorlása egyetértési joggal terhelten”
A gondolat – ha nem is ilyen differenciált módon – időről – időre felszínre kerül. Megítélésem szerint az alapkérdés, hogy a jegyző az önkormányzat embere maradjon vagy az államé legyen. Mindegyik megoldás mellett és ellene felsorakoztathatók érvek és mindegyikre hozható európai példa is.
Álláspontom: ne változtassunk a jelenlegi szabályozáson. Számomra a „nyerő” érv az, hogy jól csak úgy működhet egy település, ha a polgármester és a jegyző jól együtt tud dolgozni. Erre pedig a jelenlegi modell nagyobb garanciát nyújt – még ha négyévente részünkről áldozatai is vannak – mint az egyetértési joggyakorlás védernyője mellett stabilizált, de konfliktuskezelésre kevésbé érzékeny új rendszer.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu