Közigazgatási konferencia Putnokon 2005/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Közigazgatási konferencia Putnokon 2005/4

VII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Tanner János dr.
jegyző


Az Ózd-Putnok-Borsodnádasd és Vidéke Jegyzők Egyesülete – már hat éve – rendszeresen szervez szakmai napokat. Az április 29-én Putnok rendezett konferenciáról az Egyesület újonnan megválasztott elnöke, dr. Tanner János tájékoztatta lapunkat:


Már hagyománnyá vált, hogy a GÖMÖR EXPO keretében a vásárt és kiállítást szakmai rendezvények kísérik. Uniós csatlakozásunk egy éves évfordulója kiváló alkalmat adott arra, hogy a környék polgármesterei, jegyzői, önkormányzati képviselői tájékozódjanak a helyi és országos tapasztalatokról.
A Sajó-Rima Eurorégió, Putnok Város Önkormányzata és a Jegyzői Egyesület szervezésében megtartott a „Helyi közigazgatás az Európai Unióban” című konferencián megnyitó előadását Tamás Barnabás, a Sajó-Rima Eurorégió társelnöke, Putnok Város Polgármestere tartotta. Elmondta, hogy Magyarországon 16 Eurorégió működik, amelyek megelőzték korukat, példát mutattak a kormányoknak. Olyan kapcsolatrendszert tudtak kialakítani a különböző országok között, amelyek az emberek jobb megélhetését, egyetértését szolgálják. A Sajó-Rima Eurorégió együttműködés a testvértelepülések kapcsolatán alapul. A városok, községek és a régiók valóságos együttműködését jelenti. Megnyilvánul ez közös pályázatokban, rendezvényekben, gazdasági és kulturális kapcsolatokban. Kiváló példája ennek a GÖMÖR-EXPO Szlovák – Magyar Kiállítás és Vásár, amely megrendezésére a V4-ek Országainak Konzultatív Tanácsától nyertek a rendezők támogatást. A Visegrádi Négyek Konzultatív Tanácsa 2002-ben alakult meg. Ebben a Sajó-Rima Eurorégió meghatározó szerepet tölt be.
Zsezserán Anikó, a Belügyminisztérium Európai Információs Központjának munkatársa részletes tájékoztatást adott a központ feladatairól az önkormányzatok részére biztosított szolgáltatásokról.
Kiemelten szólt az Európai Unió alkotmányáról. Az alkotmányszerződés kidolgozásának feladatával megbízott Európai Konvent feladata az volt, hogy az Unió működését átláthatóbbá, érthetőbbé tegye és a demokratikus legitimitását növelje. Ennek jegyében a Konvent keretén belül felállításra került egy „Egyszerűsítés” munkacsoport, melynek feladata a döntéshozatali eljárások egyszerűsítése, valamint az Unió jogforrási rendszerének egyszerűbbé tétele volt.
A munkacsoport megállapításai szerint a jelenleg hatályos szabályok alapján az Unió I. pillére, a II. azaz a kül- és biztonságpolitikai pillér, és a III. bel- és igazságügyi (mára rendőrségi és büntető igazságügyi- együttműködés pillér) együttesen 15 különböző féle jogi aktust alkothat. Ezek pl. a rendelet, irányelv, határozat, ajánlás, vélemény, közös stratégia, együttes fellépés, közös álláspont, kerethatározat, egyezmény, stb.
Az egyszerűsítés munkacsoport a fentebb vázolt 15, vagy attól több jogi aktust azok hasonlóságai alapján próbálta összevonni és 5 jogforrás megtartására tett javaslatot, amelyek a köztük lévő jogrendi, hierarchikus különbséget is jobban megjelenítik. Ezek a következők: európai törvény, európai kerettörvény, európai rendelet, európai határozat, ajánlás és vélemény.
Ezek alapján az Unió új jogszabályi hierarchiája egyrészt a pillérrendszer megszűnésének köszönhetően áttekinthetőbbé válik, másrészt viszont nehézkessé teszi a rendszer azzal, hogy az alkotmányszerződés külön rendelkezéseket tartalmaz a közös kül- és biztonságpolitikára, a közös biztonság és védelmi politikára, valamint a szabadság, biztonság és a jog érvényesülésének térségére vonatkozóan és ezzel fellazítja a jogi normák hierarchiájának szabályait.
dr. Nánási Éva, Gödöllő Város címzetes főjegyzője azokat a kihívásokat összegezte, amelyek a helyi közigazgatási vezetők előtt állnak. Kiemelte, hogy a megújulásra képes helyi társadalmak megteremtésében kiemelt szerepe van a helyi adminisztrációnak, a civil szervezetek humánerőforrás kapacitásának és az eszközellátottságnak. A meglévő hiányosságok azonban korlátozzák a helyi közigazgatás hatékonyabb működését és modernizációját. A fejlődés alapfeltétele, hogy a helyi közigazgatás személyi állománya, szakismerete, felkészültsége, képességei és adottságai révén alkalmassá váljon, hogy humán erőforrásait hatékonyan, racionálisan kapcsolja be a helyi társadalom működtetésébe, a helyi önkormányzat és a közigazgatás modernizációjába. Végezetül számos európai példán mutatta be fenti elemek gyakorlati megvalósításának eredményeit.
dr. Csiszár Miklós, Ózd város címzetes főjegyzője a Kistérségek szerepét mutatta be az Európai Unióban. Az Unióban a területi beosztásnak öt szintje van: 1. országok, tartományok, 2. régiók, 3. megye, 4. kistérség, 5. a települések. A regionális politikának óriási jelentősége van, hiszen ez a fő lehetőség a területek közötti fejlettségi különbségek csökkentésére. Magyarországon jelenleg a kistérségek állnak a középpontban. 2007-től a fejlesztési lehetőségek megtöbbszöröződnek. Erre fel kell készülni ebben a kistérségben is. Óriási tartalékok nem a turizmusban, a szolgáltatások, a kereskedelem, az oktatás és egészségügy fejlesztésében. Mindezek csak a kistérségek továbbfejlesztésével érhetők el, hiszen a kistelepülések képtelenek megoldani minden feladatot.
dr. Tanner János, Putnok város címzetes főjegyzője, az önkormányzati rendeletalkotás gyakorlatáról adott kitekintést. A fejlett európai demokráciák különböző gyakorlatot követnek. Angliában például szűkre szabottak a helyi „törvénykezés” lehetőségei. Ugyanakkor viszont Svédországban rendkívül széles az önkormányzatok rendeletalkotási lehetősége. Más országokban pedig – pld. Svájc vagy Ausztria – kiegyensúlyozottabb a munkamegosztás az állami és a helyi jogalkotásban. Rámutatott arra is, hogy Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon milyen különbségek vannak a helyi önkormányzatok képviseleti és hivatali szerveiben.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu